Négy ember, 200 napra a világtól elzárva – Kína készül a Hold és Marsutazásra

Kína komolyan veszi tervét, miszerint a következő 20 évben embert küld a Holdra. Ezt készítik most elő egy 200 napos kísérlettel.

 

A világon alig három olyan speciális kabin létezik, amellyel hónapokig szimulálható az űrutazás emberekre gyakorolt hatása. Az egyik ilyen Kínában van, amelyet egy évre „be is kapcsoltak” – írja a People’s Daily China cikkére hivatkozva a hvg.hu.

 

Egyre hosszabb időt töltenek elzárva

 

60 napot már eltöltött pár asztronauta-jelölt, később 105 napos teszt is lesz, de most kezdődött a leghosszabb: a Beihang Egyetem négy diplomása 200 napra költözött a Lunar Palace névre keresztelt helyre.

 

 

Egy 160 négyzetméteres űrszimulációs kabinról van szó, ide költöztek be több mint fél évre, amit nem lesz egyszerű elviselni, hiszen a külvilágról semmit sem fognak tudni. Ágyas kabinok, közös helyiség és fürdőszoba is van itt, illetve egy hulladékkezelő.

 

Mindent újrahasznosítanak

 

A víz és az ételek újrafelhasználása itt is lehetséges, de ez az első szimulációs kabin, ahol növényekkel és mikroorganizmusokkal is kísérleteznek.

 

 

Kína azt tervezi, hogy 2036-ig embert küld a Holdra – ebben Japán megelőzheti –, de más küldetés is akad, 2020-ban ugyanis egy gépet küldenének a Marsra.

 

hvg.hu

Képek: en.people.cn


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »