Négy cigányszervezet is visszaadja a rendszámot

Néhány hónapon belül négy “fontos” roma civil szervezet húzza le a rolót, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy valaha is újra aktivizálódni fognak – írja az Index. Nem egy közülök valódi hírnévre tett szerint.

Iskola ellen küzdöttek

Az Index megfogalmazásában “a hátrányos helyzetű, főleg roma gyerekek oktatási esélyegyenlőségét célul tűző, az egyenlő bánásmódot előíró jogszabályok betartását stratégiai perekkel kikényszeríteni próbáló, 2004 óta aktív Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány” már áprilisban megvált a munkatársaitól és bezárta az irodát. Ők amúgy arról híresek, hogy éveken keresztül küzdöttek a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskola léte ellen, amit a Görögkatolikus Egyház nyitott újra. A teljes egészében cigányok által lakott területen az “érdekédők” szerint szegregált oktatás folyt, pereltek is rendesen. Májusban pedig kötelezettségszegési eljárás is indult hazánk ellen ebben az ügyben.

Az 1993-ban alapított Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a hazai kisebbségi (főleg cigány) jogvédelemmel foglalkozott, a munkatársaktól megváltak, már csak a kifutó ügyeket viszik.
    
A Roma Sajtóközpont (RSK) 1995 óta dolgozik azon, hogy a “hazai nyilvánosságban a romák és a közösségeik előítéletek és a bejáratott sémák, sztereotípiák nélkül jelenjenek meg” – írja az Index. Az RSK épp ezekben a napokban függeszti fel határozatlan időre a tevékenységét.
    
A Romaversitas 1997 óta a felsőoktatásba bekerülő roma hallgatók legfontosabb civil alapú képzési, ösztöndíj- és mentorprogramja. A RomVer erre a tanévre már nem hirdetett felvételit, és hacsak csoda nem történik, 2017 nyarán teljesen leállnak.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »