Néger rendőr lelövi a négert, de a fehéreken csattan az ostor

Negyedik napja tartottak a zavargások pénteken az észak-karolinai Charlotte városában, ahol egy néger rendőr fegyvertelen néger férfit lőtt agyon kedden. Az indulatokat tovább fokozta az a pénteken nyilvánosságra hozott videó, amely a lövés előtti és utáni pillanatokat rögzítette. A városban rendkívüli állapotot hirdettek, éjféltől reggel hatig kijárási tilalom van érvényben.

Magyar Menedék - Tepe

Nem csupán az áldozat, de a lövöldöző rendőr is afroamerikai. Brentley Vinsont, a 26 éves rendőrt szabadságolták, a hatóságok megindították a nyomozást. A kedden kezdődött zavargások során a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal, néhány rendőr is megsebesült, az egyik tiltakozót lelőtték.

A indulatok pénteken este még hevesebbé váltak.

Az agyonlőtt 43 éves férfi, a hétgyermekes Keith Lamont Scott felesége ugyanis nyilvánosságra hozta azt a videót, amelyet a mobiltelefonjával készített a gyilkosság előtti és utáni pillanatokban. A felvételek sokkolták az amerikaiakat, a nagy televíziós csatornák állandóan ismétlik őket.

Jól látható és hallható, amint az asszony szól a férjének, hogy szálljon ki az autóból, a rendőrt pedig többször is kiáltva figyelmezteti, hogy ne lőjön, nehogy lőjön, a férjének nincs fegyvere, agysérüléses beteg ember és csak a gyógyszeréért bújt vissza az autójába. Hallható a rendőrök felszólítása is, hogy a férfi tegye le a fegyvert, majd pillanatokkal később, a lövések után az asszony, Rakeyia Scott hangja, amint azonnal hívja a rendőrséget, és mentőket is kér.

A mobiltelefonos videóból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy volt-e a férfinél fegyver, ahogyan azt a rendőrség állítja. Charlotte polgármestere, Jennifer Roberts nyilvánosan kérte a két elnökjelöltet, hogy ne látogasson a városba.

A Charlotte városában történtekre Barack Obama elnök is reagált, amikor pénteken megnyitotta Washington új múzeumát, az Afrikai Amerikai Történelmi és Kulturális Nemzeti Múzeumot.

Elbűvölő az időzítés – fogalmazott az elnök a megnyitó után adott fogadáson a Fehér Házban. Azt fejtegette, hogy reményei szerint sokféle ember látogat majd el a múzeumba, és úgy távozik, hogy jobban megérti, mit is jelent feketének lenni Amerikában.

Részben azért is örülök nagyon, hogy ezen a hétvégén nyílik meg a múzeum, mert lehetővé teszi (…) minden amerikainak, hogy a jelenlegi körülményeket történelmi összefüggésekbe helyezzük h- mondta Obama.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »