„Ne utazzanak Rióba” – a TEK osztja Rivaldo aggályait

„Ne utazzanak Rióba” – a TEK osztja Rivaldo aggályait

A Terrorelhárítási Központ is készül az olimpiára. A magyar sportolókkal kommandósok nem utaznak majd az augusztusi világversenyre, de a TEK összekötői ott lesznek a csapatban. A sportolók és kísérőik biztonságáért a brazilok felelnek majd. Az Iszlám Állam a közelmúltban terrorakcióval fenyegette meg a szervezőket.

Ne utazzanak Rióba, maradjanak otthon, mert veszélyben az életük – ezt üzente közösségi oldalán a Brazíliával 2002-ben labdarúgó-világbajnokságot nyerő Rivaldo. Egy tizenhét éves lány fotóját osztotta meg, akit egy olyan útszakaszon ölték meg, amely a repülőteret köti össze az olimpiai helyszínekkel.

„Nem mondhatjuk azt, hogy az olimpikonok, az ott lévő sportvezetők és elsősorban a sportolók biztonságban lesznek.”

A Terrorelhárítási Központ vezetője is osztja a brazil labdarúgó aggályait. „Nem a magyar sportolókat kell elsősorban figyelembe venni, hanem az olimpiát, tehát az olimpia kerülhet veszélybe. Az Iszlám Állam néhány hónappal ezelőtt – ha az Iszlám Állam volt, ugye, azért ezt nem tudjuk pontosan – fenyegetést küldött. Vélhetően ilyen fenyegetések érkezni fognak következő időben is az olimpiára. Meg is lepődtem volna, hogyha egy ekkora eseményt nem fenyegetnek meg. Miután részesei a magyar sportolók, sajnos fenyegetetté válhatnak” – jelentette ki Hajdu János, a TEK főigazgatója.

A központ munkatársai összekötőként utaznak Rióba, a magyar sportolók biztonságáról alapvetően a brazil szervezők gondoskodnak. „Itt nem arról van szó, hogy Rio de Janeiro veszélyes helyszín lenne. Semmiféleképpen nem ijesztgetni akarunk, vagy elriasztani bárkit is, viszont avval egyértelműen tisztában kell lennünk, hogy a huszadik század és a huszonegyedik századnak ez a fele sajnos már arról szól, hogy ilyen kérdésekkel is foglalkoznunk kell” – közölte Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

Nemcsak a közbiztonság, hanem a szúnyog által terjesztett zikavírus is veszélyes lehet. „Úgy gondolom, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a zikavírus-történetnek, mert főként a terhes kismamákra veszélyes. Én azt javaslom a szurkolóknak, hogy aki terhes, az ne menjen ki, maradjon itthon, élvezze a tévéből az eseményeket, élvezze a sikereket innen” – tanácsolja Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgató-főorvosa.

A sportolókkal és szakemberekkel együtt 250-280 fős csapat utazik majd augusztusban Rióba, és több ezer magyar szurkoló buzdítja majd a helyszínen a hazai versenyzőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »