Navracsics: válaszút előtt áll az Európai Unió

Válaszút elé került az Európai Unió integrációja, el kell dönteni, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább a szervezet – mondta Navracsics Tibor uniós biztos pénteken Veszprémben.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az Eötvös Károly Jogásznapon tartott előadásában felidézte: az Európai Unió az önszabályozás szándékával alakult meg, a döntések meghozatalát és betartását kikényszerítő eszközök nélkül, azzal az elképzeléssel, hogy a politikát és a politikusokat távol tartsák az alapvetően szakmai alapokon működő szerevezettől.

Mára azonban komoly kérdéssé vált, hogy “értelmezhető-e önkéntes jogkövetésre alapuló közösségként az átpolitizálódott Európai Unió” – fogalmazott Navracsics Tibor. Hozzátette: ellentmondást jelent, hogy míg a nagyállami érdekek a migránskérdés európai szintre emelését preferálják, addig folyamatosan szembesülünk az erre válaszként érkező, a nemzetállami széttartást jelentő eseményekkel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »