Navracsics Tibor kedden Pozsonyban emlékezik meg a diktatúrák áldozatairól

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos és Vera Jourová igazságügyi biztos közös nyilatkozatban tisztelgett hétfőn a totalitárius rendszerek áldozatainak emléke előtt.

 

A totalitárius és önkényuralmi diktatúrák áldozatainak augusztus 23-i európai emléknapja alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a megemlékezés segít felidézni azokat a tanulságokat, amelyeket a történelem ezen sötét fejezeteiből vontunk le.

 

“Szerencsére a fiatalabb európai generációk nem tapasztalták meg, milyen az élet a totalitárius rendszerekben. A szabadságunkat azonban soha nem szabad magától értetődőnek vennünk. Ezért továbbra is különösen fontos, hogy méltóan őrizzük a történelmi emlékezetet és elkötelezetten kiálljunk a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett”

 

– olvasható a nyilatkozatban.

 

“Az, hogy emlékezünk Európa történelmére, segít minket abban, hogy kiálljunk közös értékeink és elveink mellett”

 

– fogalmaztak az aláírók.

 

Az idei emléknap alkalmából Navracsics Tibor kedden részt vesz a szlovák uniós elnökség által szervezett pozsonyi emlékprogramon és miniszteri konferencián.

 

Európában 2009 óta augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját.

 

 

MTI

Nyitókép: MTI – Kovács Tamás


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »