Navracsics: Ehhez nincs eszköze az EU-nak

Navracsics: Ehhez nincs eszköze az EU-nak

Az Európai Uniónak nincs eszköze a migráns áradat megfékezéséhez, a tagállamoknak most még saját hatáskörébe tartozik, hogy hogyan kezelik a kialakult helyzetet. Ezt mondta Navracsics Tibor Egerben, az Ökopolisz nevű rendezvényen.

Az uniós biztos szerint az októberi népszavazás egy esetleges jövőbeni betelepítésről szól. Ma Magyarországnak nem kötelező bevándorlókat befogadni, mert – Szlovákiával együtt – bíróságon támadta meg a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó előírást. Navracsics Tibor szerint még az uniós vezetők sem számolnak azzal, hogy a jelenlegi helyzet így marad Európában.

„Senki sem úgy számol a bizottságban, hogy ez az állapot most már örökre így fog maradni. Egyrészt a külső határok megszilárdítása és megerősítése, most már benne van abban a csomagban, ami a Tanács és az Európai Parlament előtt van elfogadásra. Közös Európai Uniós határőrizeti szerv, a Frontex megerősítése, szintén ott van, másrészt pedig a tagállamokat próbálja ösztönözni az EU szintén pótlólagos források biztosításával, hogy a menekültügyi eljárásokat minél gyorsabban folytassák le, és azok, akik nem kapják meg a menekült státuszt, őket minél gyorsabban vissza tudják juttatni abba az országba, ahonnan jöttek” – fogalmazott a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »