Nárcisz nőknek, Zoltánoknak

Nárcisz nőknek, Zoltánoknak

A virágárusok tapasztalata szerint egyre többen nagy üzletekben veszik meg a nőnapi virágokat, ettől függetlenül hétfőn kora délután a székelyudvarhelyi virágboltokban nagy volt a készülődés. Szebbnél szebb vágott virágok, csokrok, tavaszi cserepesek várták a vásárlókat.

WP_20160307_16_48_04_Pro_b

Az idősebbek vesznek inkább nőnapi csokrokat

Marosi Emese üzletvezető úgy látja, hogy évről évre fogy a vásárlók száma. Ezt leginkább annak tulajdonítja, hogy a nagy üzletek virágkínálata növekvőben van, és olyan áron értékesítik árujukat, amellyel ők képtelenek versenyezni. Az előző évekre visszagondolva elmondta, leginkább a középkorú és idősebb férfiak vásárolnak nőnapra és nemcsak házastársuknak, hiszen szomszédasszonyaikat és hölgyrokonaikat is megajándékozzák egy szál virággal.

A fiatalabb generáció inkább a Bálint-napra összpontosít, ilyenkor a kis harmadikosok is virágot vásárolnak – mesélte mosolyogva Kalapács Erika, az egyik virágbolt eladója. Mivel egyre elterjedtebb szokás, hogy a szülők közös ajándékot vásárolnak a pedagógusoknak, lassan eltűnik a személyes gesztus, amikor a gyerek, néha szégyenlősen, maga adja át kis csokrát a tanító néninek – mondta el Marosi Emese.

Az iskolás lányokat is köszöntik

„A tavalyi nőnap szép volt. Mivel nyolcadika vasárnapra esett, négy napig folyamatosan készülődtünk” – nosztalgiázott Fancsali Magdolna, az egyik központi virágbolt munkatársa. Hétfőn délben még kevesen vásároltak az üzletben, azonban a többi bolthoz hasonlóan itt is arra számítottak, hogy délután, meg 8-án reggel, iskolába, munkába menet sokan betérnek hozzájuk. A kínálat nagyon gazdag, ottjártunkkor néhányan szépen elrendezett rózsacsokrokat és cserepes virágokat vásároltak, főként nők. Megtudtuk, egyre gyakoribb, hogy férfiaknak is virágot ajándékoznak. Természetesen nem a nőnap miatt, hanem a Zoltánoknak, akik a szépnemmel együtt ünneplik névnapjukat.

A vásárlási szokásokról az eladó elmondta, hogy mivel boltjuk közel esik több tanintézethez, a diákok is felkeresik ilyenkor. Az 5–8 osztályosok olykor a tanárnőket és az osztály összes lányát meglepik egy szál virággal, ezzel szemben a felsősök már kiválasztják a megajándékozott lányt. Fancsali Magdolna tapasztalata szerint a férfiakkal könnyű dolgozni, jó vásárlók, nem sokat haboznak. Pénztárcájuk függvényében ajándékoznak cserepes tavaszi virágokat vagy vágott, szálas virágokat. A Kőkereszt téren leginkább a különféle színű tulipánokat, a sárga nárciszt és a jácintot keresik. „Más években hetedikén már eladtuk az összes virágot, ezzel szemben ma alig vettek valamit” – panaszkodott Berki Marilena virágárus.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »