Narancsot a népnek! – Hatvan éve történt: 1956. október 17.

Narancsot a népnek! – Hatvan éve történt: 1956. október 17.

Nem állnak a traktorok, legfeljebb kevesebbet mennek

Az ÁFORT-tal szoros együttműködésben intézkedik a Földművelésügyi Minisztérium ellátási igazgatósága annak érdekében, hogy a szántóföldeken ne álljanak le az őszi munkák, a gépállomások, a termelőszövetkezetek megkapják a szükséges mennyiségű üzemanyagot.

A gépállomásoknak októberben körülbelül 18 ezer tonna gázolajra van szükségük, ebből 16 ezer 500 tonna már rendelkezésre áll, október 20-a körül pedig nagyobb üzemanyag-behozatal várható.

Jelenleg üzemanyaghiány miatt nem áll traktor a gépállomásokon, bár teljes kapacitásukat nem tudják kihasználni.

Meggyilkolta az őt befogadó családfőt

Miután egy nyári felhőszakadás lakhatatlanná tette a 36 éves Methei István makói lakását, a férfit és családját a városi tanács egy idős házaspárnál, Nagy Antaléknál helyezte el társbérletben.

Gyakran volt szóváltás a két család között, de igazán akkor éleződött ki a helyzet, amikor ez idős házaspár – gondozási szerződést kötve egy ismerős családdal –, sürgetni kezdte Metheiék elköltözését.

Methei egy este ittasan rátörte a háziakra az ajtót, a 70 éves Nagy Antalt az utcára vonszolta, és úgy megverte, összerugdosta, hogy az pár óra múlva belehat a sérüléseibe.

A szegedi megyei bíróság Methei Istvánt szándékos emberölés bűntette miatt 12 év börtönbüntetésre ítélte.

A narancs-csata hősei

Évek óta hiába igyekszik biztosítani a belkereskedelem a lakosság részére azokat a déligyümölcsöket, amelyek a többi népi demokráciában általában kaphatók – nyilatkozza a távirati irodának Bihari Ferenc, a Belkereskedelmi Minisztérium élelmiszeri főigazgatóságának vezetője, aki szerint az ez irányú törekvések az Országos Tervhivatal és a Nemzeti Bank ellenállásán buknak el.

A helyzet hamarosan változhat, hiszen ebben a kérdésben a fogyasztók kívánsága és a népgazdasági érdek találkozik, így szükséges lenne, hogy a külkereskedelmi szerveink útján valamennyi déligyümölcsfajtából – füge, kókuszdió, banán, narancs – az ellátást folyamatosan biztosítsák – szögezi le a minisztériumi vezető.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »