„Naponta több tucat Omrán van Aleppóban”

A világot bejárt fényképen, egy aleppói mentőautóban ülő, sebesült, sokkos kisfiú esete nem egyedi, naponta több tucat ilyen van az ostromlott észak-szíriai városban – mondta el vasárnap egy helyi segélymunkás a dpa német hírügynökségnek.

Az erőszak és a légicsapások, a halottak és sebesültek hozzátartoznak a keserű, mindennapi valósághoz. Jelenleg valószínűleg nincs most a világon kegyetlenebb hely, mint a szíriai Aleppó, amely a háború előtt az ország virágzó gazdasági központja és második legnépesebb városa volt.

„Naponta több tucat Omrán van Aleppóban” – mondja Ibrahim al-Haddzs, a szíriai ellenzékhez köthető segélyszervezet, a Fehérsisakosok egyik munkatársa, hozzátéve: Omrán és családja szerencsés volt, mert életben maradtak.

Szíriai kisfiú ül egy mentőautóban, miután kimentették a romok közül a felkelők kezén lévő Katerdzsi kerületre mért légicsapások után az észak-szíriai Aleppóban 2016. augusztus 17-én Fotó: Aleppo Media Center / MTI / EPA

„Aznap éjjel kisgyerekek holttesteit húztuk ki a romok alól. Nekik nem volt szerencséjük, de az ő képük nem került a címlapokra és nem rázta meg a világot” – magyarázta Haddzs, aki szerint napról napra nehezebb a munkájuk. Sokszor ők maguk is veszélybe kerülnek. Eddig 47 fehérsisakos önkéntes vesztette életét munka közben, és csaknem százan megsérültek. Haddzs beszámolója szerint az is előfordult, hogy riasztást kaptak, és kollégája a helyszínen döbbent rá, hogy a szétlőtt ház, melyhez hívták őket, a sajátja; saját felesége és gyerekei hevernek holtan a romok alatt.

Közben egy fényképész, aki találkozott Omran családjával, arról számolt be, hogy az ötéves kisfiú tízéves bátyja, aki ugyanabban a légicsapásban sebesült meg, mint öccse, szombatra rosszabbul lett és belehalt hasi sérülésibe.

A közösségi médiában pedig újabb kép igyekszik érzékeltetni, milyen sors várhat a szíriai gyermekekre, ha maradnak, vagy ha elmenekülnek háború dúlta hazájukból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »