Napokon belül lezárhatják a Magyarország mellett haladó migránsútvonalat

Napokon belül lezárhatják a Magyarország mellett haladó migránsútvonalat

A nyugat-balkáni útvonal teljes lezárása, a Törökországgal folytatott együttműködés kiszélesítése és a migrációs válság enyhítését szolgáló humanitárius eszközök körének kibővítése a hétfői EU-török csúcsértekezlet legfőbb feladata – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek írt meghívólevelében pénteken.

Tusk szerint véget kell vetni annak a politikának, hogy a migránsútvonalon fekvő országok – sokszor a szomszédos államok értesítése nélkül – csak “továbbítják” a bevándorlókat az útvonalon fekvő következő országnak.

Vissza kell térni a schengeni szabályokhoz

Elsők között ezt szögezte le a tagországok állam- és kormányfői fórumának elnöke. Úgy vélte, hogy a nyugat-balkáni menekültútvonal által érintett országok – azok is, amelyek nem tagjai az uniónak – készek és elszántak a közös szabályok és döntések, köztük a schengeni egyezmény teljes körű alkalmazására.

Tusk szerint véget kell vetni annak a politikának, hogy a migránsútvonalon fekvő országok – sokszor a szomszédos államok értesítése nélkül – csak “továbbítják” a bevándorlókat az útvonalon fekvő következő országnak. Ez ugyan nem oldja meg a migrációs krízist, de alapfeltétele a konszenzusos együttműködésnek, amelyre vonatkozó szándékát hétfőn minden tagállamnak meg kell erősítenie – tette hozzá.

Ezzel a megközelítéssel az EU lezárhatná a nyugat-balkáni útvonalat, amelyen tavaly 880 ezer, az idei év első két hónapjában 128 ezer ember érkezett Európába – emelte ki.

Az uniónak migrációs és más kérdésekben is tovább kell lépnie a Törökországgal folytatott együttműködésében – fogalmazott Tusk, utalva a tavaly novemberi uniós csúcstalálkozón megújított vízumliberalizációs folyamatra, valamint a gazdasági és energiaügyi párbeszédre.

Túl sokan érkeznek

Arról tájékoztatott, hogy a tavaly kidolgozott EU-Törökország cselekvési terv végrehajtásában komoly előrelépések mutatkoznak, ugyanakkor még mindig túl sokan érkeznek Görögországba a török partok felől illegálisan.

Az uniós tanács elnöke beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette: Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Hozzátette: úgy Törökország, mint az unió hisz abban, hogy csökkenteni lehet a nagyarányú bevándorlást azzal, ha Görögországból gyorsan visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlókat. A politikai akarat ehhez megvan, de a gyakorlati megvalósítás akadozik, ezért Görögországnak támogatásra van szüksége – emelte ki.

Tusk reményét fejezte ki, hogy hétfőn sikerül egyetértésre jutni a migránsok humanitárius segítésében is, elsősorban abban, hogy a humanitárius következmények minél gyorsabb és hatékonyabb kezelése érdekében az összes rendelkezésre álló európai uniós eszközt be kell vetni, beleértve a migránsok gyorsított eljárású áthelyezését is, különösen Görögország esetében. Tusk egyetértett Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel abban, hogy Görögország nem válhat “az elveszett lelkek gyűjtőtáborává”.

Illusztráció. MTI/EPA Fotó

Ebéd, azután megbeszélés

Az eszköztárba beletartozik az Európai Bizottság által javasolt új, a 2016-2018-as időszakra vonatkozó – 700 millió eurós (mintegy 217 milliárd forintos) kezdeti költségvetésű – unión belüli sürgősségi segítségnyújtási csomag, amely a tagállamok közötti támogatás nyújtását célozza a szolidaritás szellemében.

Donald Tusk levelében arról tájékoztatta az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy a hétfői csúcstalálkozó munkaebéddel kezdődik a török kormányfő részvételével. Ezt követően a 28 tagállami vezető tanácskozása következik, amelyen elfogadják a közös nyilatkozatot a schengeni szabályozás teljes körű visszaállítását célzó intézkedésekről és a humanitárius eszközökről.

Az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a migrációs válság kérdésében – a válság kezdete óta először – uniós konszenzus születik egy átfogó stratégiáról, amelyet ha lelkiismeretesen végrehajt minden tagállam, segíthet megakadályozni a további beáramlást, és kezelni tudja a válságot.

Változások várhatók

Donald Tusk pénteken Belgrádban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tárgyalt a migránsválság kezelési lehetőségeiről. Az uniós tisztségviselő négynapos balkáni körútját zárta le a szerb fővárosban. A látogatássorozat során a balkáni migrációs útvonalon fekvő országok, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Macedónia, Szerbia, Görögország és Törökország vezetőivel tárgyalt. Célja pedig az volt, hogy “előkészítse a talajt” a március 7-re tervezett brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozóhoz.

A szerb kormány közleménye szerint Aleksandar Vucic a találkozón kiemelte: Szerbia tiszteletben tartja majd azokat az átfogó és egységes határozatokat, amelyeket a hétfői csúcson fogadnak el.

MTI

The post Napokon belül lezárhatják a Magyarország mellett haladó migránsútvonalat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »