Napok óta nem végeznek szervátültetést az országban, miután szabálytalanságok derültek ki az Országos Transzplantációs Intézetben

Egyetlen szervátültetést sem végeztek, amióta az Országos Transzplantációs Intézetben szabálytalanságok derültek ki – tudósít az Erdély FM.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy az Egészségügyi Minisztérium ellenőrző testülete visszaélésekre derített fényt a szervátültetési intézet és négy kórház esetében, és vizsgálatokat indítottak a közpénzek elköltése illetve hamisítás ügyében.

A botrány miatt szombaton egy szatmárnémeti donor esetében a törvényszéki orvos nem adott engedélyt a szerveltávolításra, mert attól tartott, hogy médiabotrányba keveredik.

Mihai Lucan, a kolozsvári urológiai intézet vezetője szerint ez az állapot tarthatatlan, hiszen a szervátültetési program nem működhet donorok nélkül.

Romániában 1997-ben végeztek először szerveltávolítást. Az Országos Transzplantációs Intézet információi szerint az elmúlt évben 500 alkalommal végeztek szervátültetést. (erdély fm)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »