Naplófilm – Vetítő

Adás:
2016. október 17., hétfő 14.05
2016. október 18., kedd 14.05
2016. október 19., szerda 14.05
2016. október 20., csütörtök 14.05
2016. október 21., péntek 14.05
2016. október 23., vasárnap 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott.

Október 17., hétfő: Így is épült a szocializmus ism.

Az ÁVH nem csak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági ügyekben is törvénytelen módszereket alkalmazott. Működése igen költséges volt, de a háború okozta károk, a hiánygazdaság miatt ezeket nehezen tudta fedezni, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták.

rendezte: Tősér Ádám

Október 18., kedd: Levelek Rákosihoz

Az 1948-56 közötti években naponta több ezer levél érkezett Rákosi Mátyáshoz a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből származó emberektől, akik legtöbbször utolsó szalmaszálként írtak sérelmeikről, fogalmazták meg panaszaikat és kéréseiket. Elhangzik például Olty Magda színésznő nyaralási kérelme, Papp Laci építkezési támogatást kérő levele, Puskás Öcsi köszönőlevele, de több névtelen kisember írása is.

rendező: Móczán Péter

Október 19., szerda: Naplófilm

1956-ban egyszerre kezdte el írni naplóját két srác Budapesten. Kovács Jancsi akkor volt tizenhárom éves, Csics Gyula tizenkettő. A naplóírásnak egyetlen oka volt: a forradalom. Közel vannak a tűzhöz – nap mint nap lövöldözést hallanak. Gyula közben éli a pesti gyerekek életét: hegedűórára jár és külön-németre, egy rokon műhelyében Kossuth címeres jelvényeket gyárt. Jancsival elterveznek egy még nem létező várost, ahol az utcákat a forradalom hőseiről nevezik el. Fejében és naplójában keveredik a pesti gyerekvilág, a gangok világa és az éppen zajló történelem. A film az ő naplóját jeleníti meg.

rendező: Silló Sándor, Edvy Boglárka

Október 20., csütörtök: Európa messze van

Az 1956-os forradalom során a Köztársaság téren, Budapesten halálosan megsebesült egy francia fotóriporter, Jean-Pierre Pedrazzini. A Paris-Match tudósítójának tragikus sorsa archív filmfelvételek és megrendítő tanúvallomások segítségével elevenedik meg.

rendező: Ledniczky Márton

Október 21., péntek: Képzelt forradalom

1956. augusztus 28-án éjjel egy aradi pap és barátai Bukarestbe érkeznek megdönteni a kommunista diktatúrát. “A terv a következő: a hargitafürdői csoport Brassóba megy, ahol Szoboszlay vezetésével fellázítják a munkásokat, elfoglalják a bodi rádióadót és közzéteszik a Keresztény Munkáspárt programját. A csapat második része Bukarestbe utazik, ahol Huszár már várja őket, bevárják Draganita tankegységeit, majd a fellázított munkássággal elfoglalják a belügyminisztériumot, a postát és a kormány épületét.”

rendező: Zágoni Balázs

Október 23., vasárnap: Oly távol, messze…

Aki hitt Kádárnak, hitt a rokonok, ismerősök szavának és persze, aki hitt ennek a dalnak, az hazajött. Aki pedig hazajött, azok közül sokakat elítéltek. Rövidebb vagy hosszabb börtönbüntetésre. Tizennégyen voltak, akiket halálra. – Bartók János, Földesi Tibor, Huszár László, Kiss István, Kóté Sörös József, Nickelsburg László, Preisz Zoltán, Steiner Lajos, Sticker Katalin, Tihanyi Árpád, Török István, Újvári József, Veréb László, Zsigmond Imre. Róluk szól ez a film.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »