Napenergiával sótalanított vízzel öntözött paradicsomokkal árasztják el a világot

Napenergiával sótalanított vízzel öntözött paradicsomokkal árasztják el a világot

A Fine Dining Lovers beszámolójának értelmében Dél Ausztráliában nem sokára megkezdi működését egy napenergiafarm, amely rendeltetése szerint csupán a központi csillagunk energiája, továbbá tengervíz felhasználásával ontja majd magából a paradicsomokat.

A Sundrop Farm Port Augusta-i létesítménye Adelaide-től 300 kilométerre északra teríti szét ama 23 000 napelemét, amelyek erőforrásait a működtetők a közeli Spencer-öbölből kiszivattyúzott tengervíz sótalanítására kívánják felhasználni. Az összesen 200 millió dollárból felhúzott napelempark 10-15 százalékban még mindig a hálózatról nyeri az energiáját, viszont külső forrásokból nem igényel édesvizet.

Ahogy Adrian Simkins, a létesítmény egyik vezető gazdálkodója az ABC-nek elmondta: „Ez szinte tökéletes víz… Az összes sót kivesszük belőle, nem kell félni a betegségektől, nagyon tiszta, és a növények által igényelt tápanyagokkal gazdagítva a minőségét még tovább is javíthatjuk.”

A létesítményen telepített üvegházban kereskedelmi céllal a tervek szerint évi 15 000 tonna paradicsomot fognak termeszteni. A későbbiekben Portugáliában, az USA-ban és Ausztrália egyéb részein még további egységeket is telepíteni szándékoznak a komplexum üzemeltetői, írja az elelmiszer.hu.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »