Najim Laachraoui robbantott a reptéren

Najim Laachraoui robbantott a reptéren

A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren – írta az MTI a belga szövetségi ügyészségre hivatkozva.

„A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó” – közölte a szervezet. Az MTI szerint a vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is. Egész pontosan az egyik robbanóeszközt a párizsi stadionban használták, míg egy robbanómellényt a Bataclanban. Utóbbi helyszínen egy szövetdarabon is megtalálták a férfi biológiai nyomát.

Sokáig nem tudták, ki a fehér kabátos

A szerdai brüsszeli merényletek után hajtóvadászat indult a reptéri felvételeken szereplő három férfi után, akik – mint kiderült, robbanóanyaggal megrakott – koffert toltak maguk előtt. A képen két testvér, Khalid és Ibrahim El Bakraou, valamint egy harmadik, fehér kabátos személy szerepelt. Ibrahim a reptéren, Khalid Maalbeek metróállomáson robbantott, a harmadik személyről pedig olyan pletykák terjengtek, hogy Najim Laachraoui. A támadás utáni találgatások során elhangzott, hogy megszökött, de elfogták, megszökött és nem találják (amit a belga szövetségi ügyész állított), majd olyan is, hogy a helyszínen felrobbantotta magát.

A belga hatóságok hétfőn jelentették be, hogy Laachraoui ugyanaz a személy, akit eddig álnevén, Soufiane Kayalként ismertek, és aki 2013-ban Szíriába utazott. Az ő DNS-mintáit találták meg két belgiumi lakásban, és mindkét lakás az Abdeslam körüli terroristahálózat búvóhelyeként működött. A Laachraoui által álnéven bérelt, a brüsszeli Schaarbeek negyedben lévő lakásban húzódott meg egy darabig Abdeslam, mielőtt átköltözött abba a város másik végében, a Vorst negyedben található házba, ahol a múlt hét végén rajtaütöttek. Ezenkívül tudni lehet, hogy Laachraoui volt az a férfi, aki tavaly szeptember 9-én egy Mercedesszel Budapestre utazott Abdeslam társaságában. Velük volt az algériai Mohamed Belkaid is, akit a múlt héten lőttek le egy rendőrségi rajtaütés során. Abdeslamnak akkor még egy egyelőre azonosítatlan férfival együtt sikerült elmenekülnie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »