Nagyszombat megyében a magyar képviselet eredményes volt az elmúlt négy évben

Nagyszombat megyében a magyar képviselet eredményes volt az elmúlt négy évben

NAGYSZOMBAT. Berényi József jelenlegi megyei alelnök személyében a Magyar Közösség Pártja saját megyeelnökjelöltet, valamint 15 képviselõjelöltet indít Nagyszombat megyében. Egyebek mellett a november 4-ei megyei választásokkal kapcsolatos kampány részleteirõl is kérdeztük Fenes Ivánt, Bõs polgármesterét, az MKP jelenlegi megyei képviselõjét és régi-új jelöltjét.

Az MKP-nak 12 képviselõje van, most 15 jelöltet állít

Nagyszombat megyében a magyarság számaránya több mint 21 százalék. A Dunaszerdahelyi járásban élõ közel 120 ezer lakos közül 90 ezer körüli a magyar, a Galántai járásban élõ több mint 80 ezer lakosnak pedig több mint a fele vallja magát magyar nemzetiségûnek. „A 40 tagú Nagyszombat Megyei Önkormányzatban 7 járás képviselteti magát. A Dunaszerdahelyi járásnak jelenleg 8, a Galántainak pedig 7, azaz a két magyarlakta járásnak együtt 15 megyei képviselõje van. Közülük a Magyar Közösség Pártjának (MKP) e végéhez közeledõ választási ciklusban az elõbbi járásban 7, az utóbbiban pedig 5, azaz összesen 12 képviselõje van“ – ismertette a vonatkozó számokat Fenes Iván.

Az MKP korábban Galántán és Somorján megtartott járási konferenciájának döntése után váltak ismertté a magyar párt Nagyszombat megyei képviselõjelöltjei. A küldöttek mindkét magyarlakta régióban a teljes jelöltlista állítása mellett döntöttek.

A Dunaszerdahelyi járásban 8, a Galántai járásban pedig 7 jelöltet lehetett állítani. Az elõbbiben a jelenleg is mandátummal rendelkezõ megyei képviselõk közül Menyhárt József, Hájos Zoltán, Fenes Iván és Bacsó László ismét indul a novemberi voksoláson. „Hervay Rozália, Soóky Marián, Orosz Csaba és Polák László azonban új jelölt. Többségük már eddig is polgármesterként vagy alpolgármesterként dolgozik a megye magyarsága érdekében, s van köztünk közdász, iskolaigazgató és nem utolsósorban jelenlegi, illetve volt országos pártelnök is. A Galántai járásban újra megméretteti majd magát a jelenlegi megyei alelnök Berényi József, valamint Forró Krisztián, Biró László, Pék László és Agócs Gergely, miközben a csapatot új jelöltként Klabuzai Andrea és Zupko Tamás erõsíti“ – sorolta az MKP megyei képviselõjelöltjeinek névsorát Fenes Iván.

„Egyértelmû volt, hogy az MKP megyeelnök-jelöltje Berényi József legyen“

A Magyar Közösség Pártja még tavasszal bejelentette, hogy két megyében, Nagyszombat és Nyitra megyében mindenképp indít elnökjelöltet. Ahogy az várható volt, a Nagyszombati Megyei Önkormányzat élére ismét Berényi Józsefet jelölték. Mindkét járási konferencia meg is erõsítette a jelenlegi megyei alelnök jelölését a megyeelnöki tisztségbe.

„Fontosnak tartottuk, hogy az MKP saját megyeelnökjelöltet állítson, mert ez komoly húzóerõnek számít. Azért Berényi Józsefet választottuk, mert õ megyei alelnökként eddig is nagyon hatékonyan tevékenykedett – nélküle nem érhettük volna el azokat az eredményeket, amelyek elérésére vele együtt képesek voltunk. Egyértelmû volt, hogy maximális mértékben a kellõ tapasztalatokkal és tudással már rendelkezõ Berényit akarjuk támogatni“ – fogalmazott Fenes Iván.

Berényi kontra Rigó: sokkal nagyobb esélye lehetne egyetlen magyar elnökjelöltnek

Mint ismertes, Nagyszombat megyében ketten is indulnak a megyeelnöki posztért. Fenes Iván nem tagadta: némileg rontja az esélyüket, hogy a magyar szavazatokra is számító Most-Híd vegyespárt Rigó Konrád jelenlegi kulturális államtitkárt indította, így a magyar magyarnak riválisává vált.

„Biztos, hogy jobb lett volna, ha megyénkben csak egyetlen magyar jelölt versengene az elnöki tisztségért, hiszen így majd két vetélytárs között osztódnak meg a szavazatok. Az immár egykörös szavazás során sokkal nagyobb esélye lehetne egyetlen magyar elnökjelöltnek. A magyar választópolgároknak alaposan meg kell fontolniuk azt, hogy Berényi Józsefre vagy Rigó Konrádra érdemesebb-e szavazniuk. Értük, helyettük beszéljenek az általuk eddig elért eredmények…“ – fejtette ki a két magyar elnökjelölt vetélkedése kapcsán.

Senki ellen sem irányul az MKP kampánystratégiája

A  két magyar jelölt miatt Nagyszombat megyében erõteljesebb a párharc, mint máshol. A Most-Híd kampánystratégiájából nem hiányoznak a másik oldal lejáratására irányuló fogások sem. Az MKP elutasítja ezt a hangnemet és az ilyen kampányt, a párt azt mondja, az eddigi eredményekrõl és a jövõbeni célokról akarják a választókat tájékoztatni.  

„Választási kampányunk során ellátogatunk a megye településeinek többségébe – hozzávetõleg 40 helyszínen mutatkozunk be a választópolgároknak, akiket a mostani választási ciklusban elért eredményekrõl, fejlesztésekkel, útfelújításokkal, támogatásokkal… kapcsolatos sikerekrõl is folyamatosan tájékoztatunk. Azt sem szoktuk eltitkolni, hogy mivel a 40 tagú önkormányzatban 12 MKP-s képviselõ tevékenykedhetett, szükség volt a kompromisszum készségünkre – a siker érdekében meg kellett tudni egyezni a szlovák kollégáinkkal. Mindenütt szólunk a következõ, már ötéves választási ciklussal kapcsolatos terveinkrõl is – gyakorlatilag minden téren az eddig végzett hatékony munkát szeretnénk folytatni. Így például fel akarjuk újítani a további 2. és 3. osztályú utakat, illetve folytatni szeretnénk a körforgalmak építését, valamint a megyei fennhatóság alá tartozó oktatási, kulturális és szociális intézmények korszerûsítését. Kampányrendezvényeinken nem szoktuk mocskolni a konkurrens pártokat, ahelyett inkább az elért eredményeinkért válasszanak meg minket!“ – magyarázta mások ellen nem irányuló kampánystratégiájuk lényegét.

Fenes Iván arra is kitért, hogy október 29-ig szinte naponta tartanak kampányrendezvényeket. „Ma Nagymagyaron, pénteken Csiliznyáradon és Nagymegyeren, szombaton Bakán, vasárnap Ekecsen és Csallóközkürtön találkozunk a lakosokkal, majd némi szünet után jövõ héten kedden folytatjuk körutunkat. Úgy döntöttünk, hogy mindenszentek és halottak napja közeledtével azonban már nem kampányolunk majd, hiszen az a két nap mindenkinek az elhunytairól szól. A kampányzáró rendezvényünket tehát október 29-én Bõsön tartjuk.“

A választók az urnáknál „magyar csapatban“ gondolkodjanak!

Portálunk kérdésére, hogy egy-egy településen mi iránt érdeklõdnek leginkább az emberek, tudatában vannak-e a megyei politikai fontosságának, Fenes Iván elmondta, nagyon jó, oldott hangulatban zajlanak a kampányrendezvényeik. „A helyi lakosság javarésze már régóta ismer minket, és örül, hogy ismét személyesen találkozhat velünk. Eddig nem kaptunk provokatív kérdéseket, inkább azért szurkolnak nekünk, hogy ismét bekerüljünk a megyei képviselõ-testületbe, s tovább dolgozhassunk a magyarlakta térségekért. Azt is tapasztaltuk, hogy azokon a településeken, ahol nincs megyei fenntartású iskola, kulturális vagy szociális intézmény, sok lakosnak nem nagyon van tudomása arról, hogy mi minden tartozik megyei hatáskörbe. Azt is el szoktuk magyarázni, hogy az elsõ osztályú utakat az állam kezeli, ám a másod- és harmadosztályúak a megyéhez tartoznak. Gyakran elhangzik a kérdés, hogy az adott településen áthaladó útszakasz korszerûsítésére mikor kerül sor. Számunkra nincsenek tabutémák, tudásunk szerint minden kérdésre válaszolunk“.

Fenes Iván szerint nagyon fontos, hogy a választók megértsék, szükség van arra, hogy a magyar képviselõk ott legyenek a megyei önkormányzatban, és befolyásolják a döntéseket. „Sajnálatos, hogy a megyei választásokon általában elég alacsony a részvétel. Ezért is mindenütt fontosnak tartjuk hangsúlyozni: el kell menni szavazni, hiszen a magyarlakta régióknak csak az erõs megyei képviselet segíthet. Ha ugyanis magyar frakcióként hiányozni fogunk a megyei önkormányzatból, s ott esetleg nem képviselünk egységes álláspontot, nem tudjuk majd érvényesíteni a magyarság érdekeit. Ott, ahol eddig a pártok vegyes összetételén kívül sok független képviselõ jelenlétével is szembesülni kellett, sokkal nehezebben lehetett a magyar közösség érdekeit érvényre juttatni, ellentétben velünk Nagyszombat megyében. Ezúton is tehát a választópolgárokat arra kérjük, hogy a szavazás során „magyar csapatban“ gondolkodjanak, hiszen csak közösen érhetünk el újabb sikereket“. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »