Nagyot változott Magyarország megítélése, mondja a magyar miniszter

Nagyot változott Magyarország megítélése, mondja a magyar miniszter

Teljesen másképp állnak Magyarországhoz az uniós igazságügyi miniszterek, mint tavaly, a határvédelem megítélésében egyre több európai ország hagyja el tavalyi naivitását – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A migrációra adható válaszok és a határvédelem megítélésében egyre több európai ország hagyja el tavalyi naivitását, és lép a realitások talajára, s ennek megfelelően már elismerik a magyar pozíciókat – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter. A politikus az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek Pozsonyban tartott informális találkozója után magyar újságíróknak nyilatkozott.

Teljesen másképp állnak Magyarországhoz

A találkozó legjelentősebb témái a migráció, az európai ügyészség kialakítása és az Európai Unió esetleges brit elhagyásának hatásai voltak.

A migráció témája kapcsán Trócsányi László a Magyarország által a határvédelem megerősítése céljából bevezetett jogszabályokról is tájékoztatta az osztrák igazságügyi minisztert, aki teljes megértésének adott hangot, és támogatást is ígért a határőrizet terén.

“Ausztria és a többi európai ország is a tavalyi év naivitásából idén a realitások talajára kezd lépni, és ennek megfelelően a magyar pozíciókat már elismerik” – mutatott rá a találkozón tapasztalt hangulat kapcsán az igazságügyi miniszter. Hozzátette: az informális tárgyalások során megmutatkozott, hogy a Magyarországhoz való hozzáállás teljesen más, mint tavaly nyáron volt, amit határozottan biztatónak tart.

“Biztató az is, hogy az európai tisztviselőknél is azt tapasztaltam, hogy egy újfajta reflexió is megindult, a migrációs politikájukat is át kell gondolniuk” – jegyezte meg Trócsányi László.

„Provokáció, ordító aránytalanság”

A tárcavezető a dublini egyezmény tervezett módosításáról is egyeztetett a találkozó résztvevőivel. Arról a kitételéről volt szó, mely szerint a kvóták alapján Brüsszel által szétosztani kívánt migránsokat befogadni nem kívánó országoknak, minden egyes be nem fogadott személy után negyedmillió eurós bírságot kellene fizetniük.

Trócsányi László szerint a több minisztertársával folytatott egyeztetések során egyetértettek abban, hogy provokációnak minősíthető az az ordító aránytalanság, amely ezen negyedmilliós összeg és azon 6 ezer euró között mutatkozik, amelyet az unió a befogadást vállaló országoknak támogatásként kínál. “Számunkra az ilyen jellegű javaslatok elfogadhatatlanok, megalázóak és visszautasítandóak” – szögezte le. Hozzátette, mindemellett bíznak abban, hogy a józan ész győz majd, és a jogszabály ezen részét nem fogadják el.

Szuverenitási kérdés is az európai ügyészség

Trócsányi László az európai ügyészség kialakítása kapcsán elmondta: felszólalásában jelezte, hogy Magyarország támogatja az elképzelés céljait, a korrupció elleni harcot, ugyanakkor rámutatott, hogy Magyarországon a legfőbb ügyészt az Országgyűlés választja, s ennek kapcsán az európai ügyészség kialakítása szuverenitási kérdéseket is felvet.

MTI

The post Nagyot változott Magyarország megítélése, mondja a magyar miniszter appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »