Nagyot nőtt a hazai szálláshelyek vendégforgalma

A külföldi vendégek száma 4,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6,9 százalékkal (1,3 millióra) emelkedett – jelentette a KSH. A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű (25 százalékos) bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

A jelentés kitért rá: a belföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4,5 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest–Közép-Dunavidéken (+13 százalék), illetve Dél-Alföldön (+8,7 százalék) mértek jelentősebb növekedést.

Forrás: KSH

A szállodák szobakihasználtsága 4,0 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 17 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal (25 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (8 milliárd forintra) emelkedett – áll a jelentésben.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2107 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni.
Hazánkban 3016 kereskedelmi szálláshely működött, egyharmaduk szállodaként, további egyharmaduk panzióként üzemelt. A kiadható férőhelyek száma megközelítette a 283 ezret, ami 2,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Végül a KSH közölte azt is, a szálláshelyek 10 százalékkal több, összesen 9,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 12 százalékkal (5 millió), a belföldi vendégek 8,2 százalékkal több (4,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 4,4 százalékponttal, 53,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16 százalékkal több, 153 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »