Nagyot koppantak a szlovákok – honfoglalás kori magyar sírokat találtak Dunaszerdahely mellett

Hiába kutatják lázasan a szlovákok saját honfoglalás kori leleteiket, valahogy mindig csak magyar emlékekébe, sírokba botlanak. Arra, hogy megleljék azt, amit már hosszú évtizedek óta keresnek, nagyjából annyi esélye van, minthogy engem megharapjon a Balatonban a Loch Ness-i szörny.

Nagyot koppantak a szlovákok – honfoglalás kori magyar sírokat találtak Dunaszerdahely mellett

Minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy egy újabb honfoglalás kori temetkezés került ismét elő az útépítési munkálatok során a Tesco áruház mellett – minderről Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum munkatársa számolt be a felvidéki dunaszerdahelyi.sk hírportálnak.

Hírdetés

Eddig Dunaszerdahelyen csak feltételeztük a honfoglalók jelenlétét, ugyanis bár a Csallóközben számos honfoglalás kori régészeti lelet került már elő, de Dunaszerdahelyen ilyet ezidáig nem találtak.

Feltételezéseinket, hogy itt is éltek honfoglaló őseink, eddig a törzsi helynevek megléte erősítette, hiszen ezek bizonyosan a honfoglalás korában kellett keletkezzenek, addig, amíg a katonai-törzsi jellege megvolt a honfoglalóknak.

Az újabb lelet kapcsán azonban elmondható: ez a feltételezés immár a múlté – mostantól tényként mondhatjuk: Dunaszerdahely egykori területén is itt éltek már őseink.

A temetkezés ugyanis minden olyan jelleget, tulajdonságot magán hordoz, amely a honfoglalás korára jellemző (díszítések, apró sírmellékletek, díszek stb.).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »