Nagyot buktak a brit közvélemény-kutatók

A brit EU-referendum előtti hetekben a közvélemény-kutatók szoros küzdelemben ugyan, de a maradáspártiak győzelmét jósolták. Az egyik legnagyobb angliai közvéleménykutató-intézet egykori elnöke egyenesen kínosnak nevezte a tévedést.

Még a Nagy-Britannia EU-ból való kilépést eldöntő referendum lezárása előtti órákban is a Brexit elutasítását jósolták nem csak közvélemény-kutatók, de számos közéleti személyiség is.

Köztük például Michael Heseltine, Nagy-Britannia korábbi miniszterelnök-helyettese, konzervatív politikusa is arról beszélt az urnák lezárás előtt: meggyőződése, hogy a britek az Európai Unióban maradnak.

Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató intézet több ezer szavazót kérdezett meg, akik – a trendekre és a történelmi példákra hivatkozva – ugyancsak valószínűbbnek tartották a maradást.

A YouGov előrejelzése szerint az uniópártiaknak 52-48 % arányban kellett volna nyerniük, Peter Kellner, a kutatóintézet volt elnöke pedig még az urnazárás után is a maradók győzelmét jósolta.

Az arányt igen, az eredményt viszont nem sikerült eltalálniuk: a brit EU-tagságról szóló referendum voksainak többségét ugyanis a kilépést pártoló tábor szerezte meg.

A Brexit-győzelemhez 16 millió szavazat kellett volna, ehhez képest jóval többen: majdnem 17 és fél millióan voksoltak a távozásra.

 

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: a referendum eredménye a brit közvélemény-kutatók bukását is jelenti.

Az elemző emlékeztetett: a Skócia függetlenségéről szóló tavalyi referendumnál is nagyot tévedtek, amikor az általuk prognosztizált szoros eredmény helyett végül jelentős többséggel szavazták le a polgárok a függetlenedést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »