Nagyon úgy néz ki, monarchista elnöke lesz az Európai Parlamentnek

Nagyon úgy néz ki, monarchista elnöke lesz az Európai Parlamentnek

Az Európai Néppárt összebútorozik a librálisokal, így biztosítva a többséget európai parlamenti elnökjelöltjük számára – aki egyébként nagyon távol áll a liberalizmustól.

Szövetségre lépett az Európai Parlament (EP) néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciója, amelyek képviselői egyaránt az EPP jelöltjét, Antonio Tajanit fogják támogatni az uniós képviselő-testület elnökválasztásán – tudatta keddi közleményében a két képviselőcsoport.

Guy Verfovstadt a keményen konzervatívnak tartott, mélyen vallásos katolikus és monarchista jelölt sokak által furcsállt liberális támogatását, és saját visszalépését jellemző módon így indokolta: „Trump, Putyin és számos más kihívás miatt, melyekkel Európa szembenéz, kulcsfontosságú, hogy együttműködjünk az unió megreformálásában”.

A Politico brüsszeli hírportál elemzése szerint ezzel a szövetséggel biztosított Antonio Tajani győzelme az elnökválasztáson, minthogy a várakozások szerint végül az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport legtöbb tagjának a szavazatát is besöpörheti.

„Volt egyszer egy király”

Tajani elvei egyébként nem túl kompatibilisek a liberálisokéval. A 63 éves olasz politikus Silvio Berlusconi oldalán, a Forza Itaiában vált ismertté, pályafutását a hetvenes évek elején a Monarchista Ifjúsági Frontban kezdte, és a mai napig a királyság visszaállítáásának híve.

Hírdetés

A Mandinernek nyilatkozva decemberben úgy fogalmazott:

A mesék is úgy kezdődnek, hogy „volt egyszer egy király – vagy királynő…”. Az uralkodók erkölcsi szerepet is játszanak a nagyközönség előtt, és ezt is újra értékelni kell.

Tajani méltatta Magyarország szerepét az Unió külső határainak védelmében, és hangsúlyozta, hogy Európának ragaszkodnia kell „ősi kultúránkhoz, keresztény gyökereinkhez”.

Sajtóhírek szerint a támogatásért cserébe az ALDE fogja adni az elnökét a parlamenti szakbizottságok munkáját összehangoló Bizottsági Elnökök Értekezletének.

Gianni Pittella szociáldemokrata (S&D) jelölt, aki a történtek ellenére nem lépett vissza, arra szólította fel a képviselőket, hogy támogassák őt a szavazáson. „Soha nem lesz itt újra nagykoalíció. Európának és a demokráciáinknak világos választóvonalakra van szüksége az eszmék között” – mondta. Szakértők szerint Pittella ugyan számíthat a Zöldek/Európai Szabad Szövetség és a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal frakció voksaira, ez azonban nem lesz elég a győzelemhez.

Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Az EPP 217, az S&D 189, az ECR 74, az ALDE pedig 68 hellyel rendelkezik a 751 fős képviselőtestületben. Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »