Nagyon sürgősen rendet kellene tenni Líbiában

Augusztus–szeptemberre több százezer afrikai menekült zúdulhat Európára, ha Kenya valóban bezárja hatalmas táborait – legalábbis a pesszimistábbak forgatókönyve szerint. Egy olasz lap már bibliai áradatról ír, a CNN pedig figyelmeztet: Líbiában egyre többször próbálnak terroristák a vándorlók közé vegyülni.

Az Iszlám Állam immár Líbia tengerparti sávjának nagyjából egytizedét ellenőrzése alatt tartja, így még sürgetőbbé vált a megosztott, három kormányzattal is rendelkező ország egységesítése – közölte a CNN. Líbia helyzete azért is különleges, mert a Szaharától délre útra kelők az évek során káoszba süllyedt országot használják ugródeszkaként a Földközi-tengerre, hogy azon keresztül érhessék el végső úti céljukat, Európát.

Viszont az Iszlám Állam térnyerésével és a Törökországon keresztülhaladó migrációs útvonal erősebb ellenőrzésével egyre nagyobb az esélye, hogy a Földközi-tengeren átutazó emberáradathoz terroristák csatlakozzanak. A CNN líbiai titkosszolgálati tájékoztatásra hivatkozva azt írja: a dzsihadisták fegyvertelenül, nyugati ruhában, angol nyelvű papírokkal és családjaikkal indulnak útnak, hogy minél kevésbé üssenek el a többi menekülttől. Az Europol ugyanakkor mind fokozottabban próbálja ellenőrizni a délről Európába érkezőket, a rendőri szervezet számos tagja igyekszik felügyelni a fő belépési pontokat.

Líbiában nemrég „került hatalomra” egy új kabinet, a nemzetközi közösség által is elismert Nemzeti Együttműködés Kormánya, csakhogy egyelőre nem tud megállapodni a két másik jelen lévő hatalommal. Márpedig a Nyugat beavatkozása, vagy az, hogy hajóik líbiai felségvizeken járőrözhessenek, azon múlik, hogy az új vezetésnek sikerül-e maga mellé állítania az ország többi részét. Enélkül Európa gyakorlatilag tehetetlen a tengeren át érkező migrációs áradattal szemben. Az észak-afrikai ország ugyanis az arab tavasz néven elhíresült forradalmi hullám és a polgárháború kitörése óta az embercsempészek Mekkájává vált. Líbiában a becslések szerint jelenleg is hétszázezer-egymillió menekült tartózkodhat.

Nagy baj van délen

A helyzet még tovább súlyosbodhat, ha Kenya elereszti a korábban befogadott több százezer menekült kezét, jó részük ugyanis északnak indulhat majd, hogy Líbián keresztül Európába utazzon. A szubszaharai Afrikában egyébként összesen mintegy 18 millió ember kényszerült hosszabb-rövidebb időre elhagyni otthonát, és ugyanez a régió gondoskodik jelenleg a világ menekültjeinek több mint negyedéről – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból. Ismert, május elején a kenyai kormány két menekülttábor bezárását jelentette be, mert attól tart, hogy ott terroristák toboroznak.

Jelenleg úgy tűnik, a két bezárásra ítélt létesítmény közül az egyik a dadaabi, a másik a kakumai – több százezer ember ideiglenes otthonáról beszélünk. Az első bejelentést a dadaabi menekülttábor bezárásával kapcsolatban a kenyai hatóságok a Garissa Egyetem ellen tavaly áprilisban elkövetett, 148 ember életét követelő támadást követően tették. A merényletet az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet követte el.

Sínylődő Nigéria

Nem csak Kenyában vannak óriási gondok. A Boko Haram akcióit elszenvedő Nigéria például 2,5 millió belső menekültről kényszerül gondoskodni, félmillió kongói keresi más országban a boldogulását, míg a gyakorlatilag összeomlott Szomáliát immár több mint egymillióan hagyták el. A dél-szudáni polgárháború 2013-as kirobbanása óta a világ egyik legfiatalabb önálló államából több mint 678 ezren kényszerültek távozni.

A borúlátóbbak szerint a kenyai táborok bezárásával Európa megoldhatatlannak tűnő, bibliai méretű áradattal kell hogy szembenézzen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »