Nagyon olcsó napilapot ígér Ómolnár Miklós

Tovább terjeszkedik a kormánybulvár: korábban beígérték, és úgy tűnik, még idén elindulhat a nyomtatott Ripost, ráadásul elképesztő, „XXL”-es méretben. A 444-hez jutott el egy mintapéldány, amivel láthatólag a terjesztőket, újságárukat kívánták megszólítani. A beköszöntőben Ómolnár Miklós főszerkesztő arról számol be: december 1-től 16 oldalon jelenik meg az új nyomtatott lap, ráadásul állítása szerint „minden más napilapnál sokkal olcsóbban.” Ez alapján is feltételezhető, hogy a nyomtatott lappiacra is leginkább állami hirdetésekkel kívánnak betörni. A mintapéldányon nem sikerült fellelni, mennyi is lesz az ár, de az tudható, hogy a Bors jelenleg 165, míg a Blikk 160 Forintba kerül.

Igaz, felmerült korábban már az is: azok után, hogy Pallagi Ferenc távozik a Lapcomtól, kormányközeli körök a Borsot szereznék meg, és esetleg azt alakítanák át a Riposttá. (Miként a Napi Gazdaságot Magyar Időkké formálták.) Erről egyelőre nem tudni még többet.

Púder és álarcok nélkül?

Az viszont már látszik: a kormánynak nem kedves közszereplőket magánéleti képekkel lejáratni kívánó napilap a beköszöntő szerint az igazság lapja lenne. Ómolnár amerikai és nyugat-európai színvonalról írt, és úgy vélte, „púder és álarcok” nélkül a valóságot mutathatják meg. Ráadásul úgy vélte, százezrekhez juthatnak el, amit a nyomtatott lappiacot látva rejtély, hogy gondolt: hiszen az online-nal szemben ezt még Kasza Tibor sem tudja napról napra újraosztani.

Bár Ómolnár azt írta, a valóságot akarja megmutatni, korábban hiába kerestük többször is e-mailen és telefonon azzal kapcsolatban, hogyan jutottak hozzá a Spéder Zoltánt és Volner Jánost privát helyzetben ábrázoló fotókhoz. Mint Vona Gábor beszámolójából, és a Spéder-fotókból kiderült, egy olasz paparazzo, Andrea Belmonte készítette a képeket, akit közvetve magyar fél bérelhetett fel. A fotókat egyszerre terítette a Vajna-, a Habony- és az Ómolnár-média is (TV2, 888, Ripost). A kormánybulvár háttérben zajló folyamatairól viszont láthatólag nem kívánt megkeresésünkre számot adni a valóságot púder és álarcok nélkül megmutatni szándékozó Ómolnár. Aki egyébként részt vett az őszi Internet Hungary-n is, kínos kérdésekkel mégsem igazán kellett szembesülnie. A 444 szerint ez nem volt egyedi: egy a kormányhoz húzó médiás főnök csak úgy vállalta a részvételt, hogy nem tesznek fel kényes kérdéseket.

Ómolnár is a personal brandingről beszélgetett, utána viszont a 444 mégis bekérdezett, így megtudva: a Story egykori vezetője szerint most színesebb és szabadabb a média, mint korábban volt. A főszerkesztő szerint meg lehet írni Juhász Péter nyaralásait és Habony Árpád hongkongi útját is. Ómolnár itt is amerikai és angol példákat emlegetett: a brit Sunt és az amerikai New York Postot. Egyben tagadta, hogy ők bérelték volna fel Belmontét.

Nem a nagyobb szabadság felé

Ómolnár szavaival szemben épp nem a nagyobb szabadság tűnik fel: bezáratták a Népszabadságot, áramvonalasították a Világgazdaságot, beszántották szinte a komplett vidéki médiát, az Origo és a TV2 korábbi megszerzéséről már nem is szólva. Innen nézve ironikus, hogy Ómolnár beköszöntőjét úgy zárja:

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »