Nagyok a fiatal diplomások anyagi elvárásai

Nagyok a fiatal diplomások anyagi elvárásai

POZSONY. Magasabb bért kérnek a végzõs egyetemisták, mint a többéves gyakorlattal rendelkezõk. Közel ezer euró kezdõ fizetésre tartanának igényt.

A legtöbb végzõs egyetemistát a munkapiaccal kapcsolatos tapasztalatok afelé viszik, hogy elvárásaikat a realitásokhoz igazítsák, különben – állítják – külföldre mennek dolgozni.

Közel ezer eurót szeretnének

Miroslav Garaj a Grafton Recruitment Slovakia menedzsere arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovákiai friss diplomások elvárásai a kedvezõ munkapiaci helyzet ellenére némileg túlzottak. Közel ezer euró kezdõ fizetésre tartanának igényt.

A végzõsök átlagban 957 euró kezdõ fizetést kérnek, ami 17 euróval több, mint az elmúlt évben – derül ki a Profesia.sk elemzésébõl. Legmagasabb elvárásaik a Komenský Egyetem friss diplomásainak vannak, akik legkevesebb 1 336 eurós kezdõ fizetéssel számolnának. Legszerényebbnek a Nagyszombati Egyetem végzõsei bizonyultak, akik már 667 euróval is megelégednének.

A fizetésekrõl alkotott elképzeléseik nem egészen reálisak. „Tudják, hogy a piacnak szüksége van rájuk, ezért spekulálnak és megpróbálják a legtöbbet kihozni a helyzetbõl” – nyilatkozta Garaj. Hozzátette: a valós munkapiaci tapasztalatok a végzõsöket fokozatosan arra kényszerítik, hogy igényeiket a realitásokhoz igazítsák. Az egyik friss diplomás, Jura úgy hiszi, megérni várni: „A megélhetési költségeim alacsonyak, a fedezetét idénymunkával teremtettem meg. Az elsõ ajánlatot a családfenntartóknak kell elfogadni, ez nem az én esetem”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »