Nagyobb erővel segítjük a kalifátus elleni harcot

Nagyobb erővel segítjük a kalifátus elleni harcot

Teljes létszámúra duzzad hamarosan az iraki magyar katonai misszió, így rövidesen már 150 honvédünk vesz részt az iraki kurd harcosok, vagyis a pesmergák kiképzésében. A szakértő szerint az elmúlt egy évben kulcsfontosságú tudást adtunk át az Iszlám Állam ellen harcoló alakulatoknak.

Emelték a készültséget a magyar katonák iraki misszóbeli táborában – írta a Magyar Idők. A cikk szerint erre azért volt szükség mert az Iszlám Állam (IÁ) elleni kurd erők kiképzése miatt megnövekedtek a biztonsági kockázatok, másrészt ezt a törökországi puccskísérlet után kialakult helyzet is indokolja. Ráadásul hamarosan 110-ről 150 főre emelkedik a magyar kontingens létszáma, és az újabb lövészkatonák érkezése nemcsak logisztikai, hanem biztonsági kihívásokat is jelent a missziónak.

De nem csak az iraki misszióban segíti Magyarország a terrorkalifátus ellen küzdő alakulatokat: Szijjártó Péter külügyminiszter csütörökön Washingtonban, az Iszlám Állam elleni globális koalíció washingtoni külügyminiszteri ülésének alkalmával találkozott Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel, akivel megállapodtak arról, hogy hamarosan iraki tisztek érkeznek Szentendrére, akik a Magyar Honvédségnél kiképzésen vesznek részt, itt a robbanóanyagok hatástalanítását fogják gyakorolni.

Nem ma kezdtük

Az IÁ elleni nemzetközi koalíció 2014 szeptemberében alakult meg, az Egyesült Államok által vezetett szövetséghez eddig 66 ország csatlakozott, a katonai résznek 26 tagja van. A magyar országgyűlés 2015 áprilisában szavazta meg a csatlakozásunkat, a felhatalmazás 2017. december 31-éig tart és egy 150 – váltási időszakban 300 – tagú katonai kontingens létrehozására vonatkozik. az Iraki Köztársaság területén lévő erbíli kiképzéskoordináló központban.

A konkrét feladatokat Benkő Tibor, honvéd vezérkari főnök a következőképpen részletezte: az egyéni beosztást ellátó katonák biztosítják a Magyar Honvédség képviseletét a műveleti vezetési rendszer valamennyi szervezeti eleménél, így az amerikai központi parancsnokságon, a Többnemzetiségű Alkalmi Harci Kötelék kuvaiti parancsnokságán, a bagdadi Szárazföldi Komponens Parancsnokságon, az Erbil Harccsoport Parancsnokságon és a Kurdisztáni Kiképzéskoordináló Központban. A kontingens állományából két szakasszal az Erbil Harccsoport alárendeltségében levő egyik repülőtér őrzés-védelmi feladatait látják el, egy szakasszal pedig a pesmerga erők kiképzésében vesznek részt a magyar katonák.

De nem csak így segítettük a kurd erőket: 250 tonna lőszert ajánlottunk fel a pesmergáknak, sőt azt is vállaltuk, hogy a harcokban megsérült megsérült kurd katonákból húszat a Honvédkórházban látnak el.

Értékes a magyar tudás

Portálunk az iraki missziónál megemelt készültség kapcsán megkérdezte Wagner Pétert, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjét, aki korábban személyesen is megtekintette a magyar alakulat munkáját. A szakértő jelezte: a nemzetközi koalíció és benne a katonák Kurdisztánban jelenleg formális katonai kiképzésben részesítik a pesmergákat, mivel nagy részük eddig gerillaharcos volt: a pesmergák korábban nem tudták szakszerűen felszámolni a pokolgépeket, de a harctéri sebesülteket sem voltak képesek megfelelően ellátni. A honvédeink az alapvető taktikai fortélyokat adják át, de a mesterlövészek kiképzésében is részt veszünk.

„Amikor ott voltam, akkor éppen azt gyakorolták a magyarok a pesmergákkal, hogy ha az Iszlám Államból valaki átjön a frontvonalon és megadja magát, hogyan kell őt biztonságosan elfogni” – mesélte el a szakember.

Kérdésünkre, hogy mennyire vannak veszélyben a magyar alakulatok, Wagner Péter elmondta: ez egy alacsony veszélyeztetettségű misszió, összehasonlítva például Afganisztánnal. A katonák civil terepjárókkal járhatnak és repeszálló mellényt sem kell viselniük. A kiképzők még a front közelébe sem mehetnek, a magyar bázisok pedig egyre távolabb kerültek a moszuli frontvonaltól az elmúlt hónapok harcai következtében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »