Nagyméretű sztrájk – utcára vonulnak a pedagógusok

Nagyméretű sztrájk – utcára vonulnak a pedagógusok

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) elégedetlen a kormány béremelésre tett javaslatával. Még idén augusztustól, de legkésőbb jövő év januárjától kérik a bérezésükről szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba léptetését, melynek értelmében, átlagban 10 százalékkal növekedne a pedagógusok fizetése – közölte Simion Hancescu, a szövetség elnöke.

A múlt héten két alkalommal már tiltakoztak az iskolákban országszerte a tanárok és diákok egyaránt, a tanügyi szakszervezetek és a Munkaügyi Minisztérium tegnap délelőtti tárgyalása azonban nem hozott előrelépést az ügyben, így június elsején nagyméretű tiltakozó felvonulást tartanak Bukarestben, amin legalább 15 ezer pedagógus vesz részt – nyilatkozta Simion Hancescu a Mediafaxnak.

„Az alkudozás 30 percet tartott. Mi 10 százalékos fizetésemelést kértünk 2017. január 1-jétől, vagy két részben 5–5 százalékot: 2016. augusztus 1-jétől és 2017. január elsejétől. Ezzel szemben a kormány csupán egy ötszázalékos korrekciót ígér. Ez az, ami nem tetszik nekünk” – tette hozzá a tanügyi szakszervezet elnöke.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »