Nagykikinda: Hatalmas mennyiségű kőolaj került a csatornarendszerbe

Nagykikinda: Hatalmas mennyiségű kőolaj került a csatornarendszerbe

Ismeretlen elkövetők hétfőn este hatalmas mennyiségű kőolajat, illetve kőolaj-származékot engedtek a nagykikindai csatornarendszerbe. A lakosok egészsége nincs veszélyben, de ha a folyadék kárt okoz a helyi kommunális közvállalat szennyvíztisztítójában, akkor ökológiai katasztrófa is előállhat, mivel a kanalizáció vize a Duna-Tisza-Duna-csatornába ömlik.

A nagykikindai kommunális közvállalat dolgozói hétfőn este vették észre a hatalmas mennyiségű szénhidrogént a szennyvíztisztító-berendezés vizében. A kőolaj beszennyezte a berendezést, ezzel pedig veszélybe sodorta annak működését is.

„Ez konkrétan azt jelenti, hogy a berendezés felmondhatja a szolgálatot, mivel a szennyezett víz elérheti a tároló azon részét, ahol a tisztításához szükséges baktériumok vannak, így pedig leállna a tisztítás folyamata. Ennek következtében pedig a szennyvizünk nem felel majd meg az előírásoknak”, mondta Milan Makivić, a nagykikindai kommunális vállalat illetékese.

A nagykikindai polgárok egészsége nincs veszélyben, viszont a környezet igen, mert a tisztítás után a szennyvíz a Duna-Tisza-Duna-csatornába folyik.

Az újvidéki Természettudomány-matematikai Kar szakemberei elvégezték a mintavételt, az eredményekre azonban pár napot várni kell.

„Felkerestük az illetékes laboratóriumot, hogy vegyen mintát, amely elemzése után kiderül majd, hogy ki a felelős a szennyezésért”, tette hozzá Makivić.

Hasonló eset történt májusban és tavaly decemberben is, de sokkal kisebb mértékben, mint most. Az illetékesek minden intézkedést megtettek, értesítették a tartományi és a helyi, környezetvédelemmel foglalkozó intézményeket. Amennyiben kiderül, hogy ki a tettes, azt lekapcsolják majd a vízhálózatról és jelentős pénzbüntetést is kirónak rá, közli az RTV.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »