Nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémián

Nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot tartottak a Martineum Felnőttképző Akadémián

Február 26. és 28. között tartották a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián a nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot két domonkos és egy ferences szerzetes vezetésével az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkigyakorlat mottója a nyolc boldogsághoz kapcsolódott („Boldogok az irgalmasok”). Az ismerkedés után a fiatalok a tékozló fiú történetét dolgozták fel dramatikusan, majd csoportokban gyűjtötték össze a történetben szereplő atya és fiú tulajdonságait. A közös beszélgetés során a résztvevők megérezhették az irgalmas Atya örömét és vágyát, hogy visszatérjünk hozzá.

Az elmélkedés és esti ima után személyes beszélgetésekre és szentgyónásra nyílt lehetőség.

Szombaton délelőtt Farkas Éva Imelda OP nővérrel az áldozatról elmélkedtek a fiatalok, az alábbi kérdéseket körüljárva a beszélgetés során: Mi az áldozat? Milyen áldozatokat ismerünk? Miért vállalunk áldozatot? Mi kell hozzá? 

Héjja Beatrix Lujza OP négy domonkos szent életével ismertette meg a lelkigyakorlatozókat, akik vágyva vágytak arra, hogy az Atya akaratát teljesítsék: ilyen volt Szent Margit, Szent Domonkos, Magyarországi Boldog Pál és Sziénai Szent Katalin. A nap folyamán Óra Krisztiánnal, a körmendi Árpádházi Szent Erzsébet-plébánia káplánjával faágakból készítettek kereszteket, amelyeket Horváth József, a szombathelyi Szentháromság-templom kisegítő lelkésze a szentmise után meg is áldott.

A lelkigyakorlaton sor került a szerzetesekkel való beszélgetésre egy fórum formájában, amelynek keretei között a fiatalok minden, az őket érdeklő témáról kérdezhették a lelkigyakorlat vezetőit. Így például kérdések érkeztek a szerzetesi életre való „igen” kimondásával kapcsolatban, a családdal való konfliktushelyzetekre vonatkozóan a döntés meghozatalát követően. 

A szombati napon közös keresztutat jártak, szentségimádáson vettek részt, az estét pedig filmnézéssel töltötték.

Vasárnap délelőtt Piatrik Pióval az irgalmasság hétköznapokban való megéléséről beszélgettek, amely után a ferences szerzetes „házi feladatot” is adott a résztvevőknek, amely arra vonatkozott, hogy a szentévben minden hónapban gyakorolják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. 

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »