Nagybecskerek: A vidéki nők nemzetközi napját ünnepelték

Nagybecskereken a Szabadság-tér a falusi nőké volt ma, ahol Vajdaság 37 községéből, 26 nemzetiséget képviselve, 215 női szervezet mutatkozott be.
Az idei, immár nyolcadszor megtartott rendezvényt Nagybecskerek városának önkormányzata szervezte, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet és a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság támogatásával.
A megnyitón elsőként Dijana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Predrag Vuletić, tartományi titkár mondott üdvözlő beszédet, melyben kiemelte, hogy a nő a család összetartója, a gazdaság oszlopa, továbbá elismerően szólt a falusi nők tevékenységéről.
A rendezvényt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere nyitotta meg, aki hangsúlyozta, ez egy jó bemutatkozási alkalom, ahol a hölgyek meg tudják mutatni tevékenységüket, tudományukat, és a régi hagyományokat átadhatják a fiatalabb nemzedékeknek.
A rendezvényen az ünnepi kalácsok is versenybe szálltak, a zsüri tagjai között volt Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter is, aki a legszebb süteményekért járó díjakat átadta az arra érdemes hölgyeknek.
Az ünnepségen a miniszter elmondta, hogy a gyermekes családok támogatására vonatkozó új törvénnyel azt is előirányoznák, hogy azok a nők is kapjanak pénzbeli támogatást, anyasági járulék címén, akik falun gazdálkodnak, gazdaságot vezetnek. Ez mindenképpen nagy lépés lenne a falun élő és dolgozó nők életminőségének javítása érdekében – mondta Aleksandar Vulin miniszter.
A rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy a vidéken élő nőkre jobban odafigyeljenek az illetékesek, hiszen legtöbb esetben azt a tényt mellőzik, hogy ezek az asszonyok a kemény munkájuk mellett találnak időt a kreatív tevékenységre, a hagyományok továbbéltetésére is.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »