Nagy siker a szlovén sörszökőkút

Nagy siker a szlovén sörszökőkút

Hatalmas sikernek bizonyult Európa első sörszökőkútja a szlovéniai Zalec városban: naponta 900 korsót adnak el, a szökőkút egyik ága el is apadt – közölte Janko Kos, a város polgármestere.

A városi önkormányzat az új látványossággal akarta fellendíteni a komlóültetvényeiről ismert kis település turizmusát. A szökőkút szeptember 6-ai átadása előtt az önkormányzat azzal számolt, hogy évente mintegy hatezer korsó sört fognak forgalmazni, de már most megközelítették a tízezret.

A szökőkút ötféle sört kínál, a sörkedvelőknek vásárolniuk kell hat euróért egy mikrocsipes poharat, amelybe fél liter sört csapolhatnak. Az egyik sörfajta olyan közkedveltnek bizonyult, hogy a szökőkútnak ez az ága elapadt, de sikerült gyorsan orvosolni a bajt – mondta a polgármester.

Nemcsak a városba érkezők élvezik a szökőkút szolgáltatását. „Még újévi ajándékként is rendelnek söröskorsókat, néhány cég partnereinek fog kedveskedni vele” – magyarázta Kos.

„Az ivókultúráról szól”

Az óriási sikeren felbuzdulva az önkormányzat most arról tárgyal a turisztikai szervezetekkel és a partnervárosokkal, hogy összefogva miként tudnák szélesíteni a kezdeményezést. Folyamatosan figyelik azt is, melyik sör fogy leginkább, és azt tervezik, hogy egy-vagy két fajtát újjal váltanak fel, hogy a turisták kedvében járjanak. Sőt, három újabb sörcsapot is nyitni akarnak.

„A szökőkút fontos találkozóhellyé vált, egyesek még mérgelődnek is azon, amikor este kilenckor lezárjuk, de nem akarjuk, hogy az emberek részegre igyák magukat. A szökőkút az ivókultúráról szól” – tette hozzá a polgármester.

Janko Kos bejelentette, hogy október elsején nagy sörünnepet rendeznek, és ha népszerűnek bizonyul, jövőre többnapossá alakítják.

Október végéig ontja a nedűt

A szökőkút építésére 170 ezer eurót (52,8 millió forint) költött az önkormányzat, de ennél többet, 180 ezer eurót (57,7 millió forint) magánadományokból gyűjtöttek össze.

A sörszökőkút október végéig ontja a nedűt, és áprilisban fogják újra kinyitni csapjait.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »