Nagy presztízsű filmfesztivál a bojkott árnyékában

Nagy presztízsű filmfesztivál a bojkott árnyékában

Dél-koreai filmes szervezetek művészi szabadságért folytatott bojkottja árnyékában nyílik meg csütörtökön a Puszani Nemzetközi Filmfesztivál (BIFF). A fesztivál programjában Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című családi drámája is szerepel.

Az egyik legnagyobb szabású ázsiai mustrán mintegy 300 alkotást vetítenek 70 országból, köztük több mint 60 játékfilm világpremierjét rendezik meg.

A világ filmterméséből válogató World Cinema szekcióban bemutatják Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, Karlovy Varyban a fesztivál fődíjával kitüntetett alkotását, a brit Ken Loach Arany Pálma-díjas I, Daniel Blake (Én, Daniel Blake) című filmjét, és a cannes-i zsűri nagydíját elnyerő Ez csak a világ vége című filmet is, Xavier Dolan kanadai rendező munkáját. A BIFF programjának gerincét az ázsiai filmművészet alkotásai adják.

A nagy presztízsű filmfesztivál megnyitására továbbra is árnyékot vet egy régóta húzódó vita, amely a fesztivál vezetése és a mustrának otthont adó, valamint a rendezvényt szponzoráló dél-koreai kikötőváros, Puszan között tört ki.

A fesztivál szervezői és az ország legfontosabb filmes szervezetei azzal vádolták a puszani vezetést, hogy politikai okokból beavatkozik a kulturális rendezvény programjának alakításába. A fesztivál és a város között akkor mérgesedett el a helyzet, amikor a 2014-es rendezvényen a város nyomására levették a műsorról a több mint 300 halálos áldozattal járó dél-koreai kompkatasztrófáról szóló dokumentumfilmet, a gerillamódszerekkel elkészített The Truth Shall Not Sink With Sewolt.

A Szevol komphajó tragikus balesetéről szóló alkotás – amelyet az események után alig hat hónappal később már be is mutattak – ugyanis bírálta a kormányt a rosszul irányított mentés miatt. (A film két rendezője, Lee Sang-ho és Ahn Hae-ryong a politikai felelősségvállalás és korrupció felől közelítik meg a témát, középpontba helyezik azt a merülőfelszerelést, amelynek alkalmazása sokak szerint életek sokaságát menthette volna meg – a szerk.)

A polgármester volt a fesztiváligazgató

A BIFF költségvetésének mintegy felét nyújtó Puszan tavaly jelentősen csökkentette támogatását, amit a helyi filmesek „politikai beavatkozásként” értékeltek. Az elmérgesedett vita nyomán a puszani polgármester, Szuh Pjung Szu végül felajánlotta lemondását a fesztivál szervezőbizottságának éléről.

Májusban a felek megegyeztek az új fesztiváligazgatóról: a posztot Kim Tong Ho vette át, aki kulcsszerepet játszott a BIFF létrehozásában és abban, hogy a rendezvény Ázsia legnagyobb filmfesztiváljává fejlődött.

Az AFP értesülése szerint azonban a korábban bojkottot hirdető nyolc dél-koreai filmes szervezet közül négy továbbra sem tartja biztosítottnak a fesztivál művészi szabadságát, ezért ez a négy szervezet várhatóan távol marad az eseményről. Azt is hiányolták, hogy a polgármester sosem kért bocsánatot a fesztivál programjába való beavatkozásáért.

A fesztiválon az év ázsiai filmese díjat a néhai Abbasz Kiarosztami iráni rendező kapja. A posztumusz elismerést a mustra megnyitó ceremóniáján a rendező fia, Ahmad Kiarosztami veszi át. A fesztiválon kilenc filmjének levetítésével emlékeznek a rendezőre.

A 21. Puszani Nemzetközi Filmfesztivál október 6. és 15. között zajlik. A mustra ideje alatt, október 8. és 11. között hagyományosan megrendezik az Ázsiai Filmvásárt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »