Nagy port kavart a török ellenzéki vezér mondata

Vérontás nélkül nem vezethető be a végrehajtói elnöki rendszer Törökországban – hangoztatta szerdán Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke a Törökországi Kamarák és Tőzsdék Szövetségének (TOBB) 72. közgyűlésén.

A CHP elnöke Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közeledő távozására is kitért: „Davutoglut kétszer is kormányfővé választották, először tavaly június 7-én, majd az előrehozott parlamenti szavazáson november 1-én. Egyik reggel szólították és arra kérték, hogy hagyja ott a posztját. Miért? 23 millió 600 ezer török állampolgár szavazott rá és valaki azt mondta neki, hogy lépjen vissza. Ez a demokrácia? Kinek áll jogában ekkora bizalmat a kukába dobni?”

Kilicdaroglu kijelentései azonnal nagy port kavartak a török közéletben.

Bülent Turan, a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese „trágárnak” nevezte az ellenzéki politikus szavait. Kiemelte: „sajnálatos, hogy a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk történelmi pártja idáig jutott. Kíváncsian várjuk, hogy mit fog tenni a vezető: kivégezteti az elnöki rendszert támogató képviselőket és állampolgárokat? Gázkamrákba zárja őket, mint a nácik? Ilyen laza nyelvet használ Kilicdaroglu.”

Turan nyomatékosította: ebben az országban csak a nép dönthet a rendszerváltásról, márpedig a józan ész nem ül fel a CHP polgárháborús fenyegetésének.

„Rendkívül súlyos” megnyilvánulás

Mustafa Elitas gazdasági miniszter kérdőre vonta Kilicdaroglut. „Az ég szerelmére, lehet vérrel alkotmányt módosítani? Lehet egy népet így megfenyegetni? A legfőbb ellenzéki párthoz méltó az ilyen? Esetleg puccsra készül?” – fejtette ki Elitas.

Ömer Celik, az AKP szóvivője Kilicdaroglu megnyilvánulását „rendkívül súlyosnak” minősítette. Celik reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki vezető „korrigálja” véleményét. – Nagy balszerencse Törökország számára a CHP kommunikációja, amelyet még a párton belül is sokan kritizálnak – vélte a kormánypárti szóvivő.

Ahmet Davutoglu kormányfő múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem indul az AKP pártelnöki tisztségéért a május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszuson és ezzel automatikusan lemond a miniszterelnöki pozíciójáról is. Davutoglu a bejelentés előtti nap, szerda este Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »