Nagy összegű kártérítést remél Dukán Dániel

Nagy összegű kártérítést remél Dukán Dániel

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet az ellenkérelmében arra hivatkozott: „Tíz év után nem etikus ilyen igénnyel fellépni.”

Megkezdődött tegnap a Fejér Megyei Törvényszéken a 2006 őszén összevert, letartóztatott, majd felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Dukán Dániel kártérítési pere. Az egyetemista fiatal nem vett részt az őszödi beszédet követő utcai tüntetésekben: 2006. szeptember 20-án egyik barátjával egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor a józsefvárosi Szentkirályi utcában rendőrök összeverték, őrizetbe vették, és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak címén eljárást indítottak ellene. Országos médiavisszhangot kapott, amikor a rendezett életvitelű, értelmiségi fiatalembert első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték kizárólag rendőri vallomások alapján. Ezt 2007-ben két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre enyhítette a bíróság, de pártfogói felügyelet alá helyezték. Az ítéletet végül 2013 novemberében – a semmisségi törvény alapján – semmisnek mondták ki. Ez a jogszabály főként Dukán Dániel esete miatt született, és azokra az ítéletekre vonatkozott, amelyekben kizárólag rendőri vallomások alapján marasztaltak el embereket. Ugyanis e vallomások sokszor köszönő viszonyban sem voltak a valósággal.

Dukán negyven napot töltött előzetes letartóztatásban, és emiatt most kamatokkal együtt csaknem tízmillió forintot követel a három alperestől: a letartóztatását elrendelő Fővárosi Törvényszéktől, illetve a Fővárosi és a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézettől. Míg a Fővárosi Törvényszék nem vitatja a kártérítés jogalapját, addig a bv-intézetek elévülésre hivatkoznak, és azt állítják, úgy jártak el, ahogy az elvárható. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet ellenkérelmében arra hivatkozott: „Tíz év után nem etikus ilyen igénnyel fellépni.” A per júniusban folytatódik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »