Nagy-Magyarország térkép díszítheti az emlékművet

Nagy-Magyarország térkép díszítheti az emlékművet

Nagy-Magyarország térkép lehet a kommunizmus áldozatainak emlékművén. Pöttyök jelölnék azokat a településeket, ahonnan a szovjet megszállás után magyarokat hurcoltak el kényszermunkára. A fekete obeliszket a Szabadság téren állítanák fel a sok vitát kiváltott német megszállási emlékmű szomszédságában.

A Gulág emlékévet a kormány meghosszabbította 2017. február 25-éig. Akkor lesz napra pontosan hetven éve, hogy a kommunisták a Szovjetunióba hurcolták a Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. Február 25-ét az első Orbán-kormány óta a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapja.

„Nagyon lényeges, hogy a totalitárius diktatúráknak, mind a fasizmusnak, mid a kommunizmusnak ugyanolyan emberellenes és gyilkos eszméi vannak, és ezt a két dolgot egyenlő szintre kell hozni a megítélés tekintetében” – fogalmazott Kovács Emőke, a Gulág Emlékév szakmai vezetője.

Ha a német megszállás áldozatainak emlékművet állítottak a Szabadság téren, akkor ugyanott helye van a Szovjetunióba elhurcoltak emlékművének is –hangzott el a siófoki rendezvényen. A német megszállási emlékmű vitáiból tanulva a kommunizmus áldozataira egy fekete obeliszk emlékeztetne – szimbolika nélkül.

„A négy oldalára a négy üldöztetési forma lenne ráírva, tehát a malenkij robotra elhurcoltak, a hadifoglyok, politikai elítéltek és a németek tömeges elhurcolása, és ezt természetesen több nyelven, mert hogy nem csak magyarok sétálnak a Szabadság téren, szeretnénk elé egy nagy Magyarország térképet, és sok-sok pöttyel megjelölni azokat a városokat településeket, ahonnan bárkit is elhurcoltak” – mondta a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke, Menczer Erzsébet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »