Nagy-Magyarország kép volt a Facebook-oldalán – megfenyegette az ukrán titkosszolgálat

Az MTI szerdán arról adott hírt, hogy az ukrán titkosszolgálat, az SZBU hivatalos figyelmeztetésben részesítette Kovács Dezsőt, a Jobbik kárpátaljai szervezőjét, aki készen áll arra, hogy kilépjen a pártból, és minden kapcsolatot megszakítson a Jobbikkal. A távirati iroda eredeti forrásnak az SZBU Kárpátalja megyei főosztályának sajtószolgálatát jelölte meg, de sajtóetikailag elfogadhatatlan módon magát az érintettet nem kereste meg, így az cáfolni sem tudta az egyoldalú ukrán közleményt – írja Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtöki sajtóközleményében.

A politikus információi szerint ezzel szemben az igazság az, hogy Kovács Dezsőt telefonon hívta fel az SZBU, és önként ment el a titkosszolgálat ungvári irodájába, hogy válaszoljon a felmerült kérdésekre. Itt egy hosszas, asztalcsapkodással és ordibálással tarkított kihallgatást tartottak, amit kamerával is rögzítettek. Az SZBU vádjai szerint a Jobbik szeparatista tevékenységet folytat Ukrajnában, amelynek célja Kárpátalja orosz segítséggel történő elszakítása.

Nagy-Magyarország kép a bizonyíték

Ehhez olyan nevetséges „bizonyítékokat” sorakoztattak fel, mint hogy az érintettnek Nagy-Magyarország alakú kép van a Facebook-oldalán, illetve egy fényképen piros-fehér-zöld zászlót tart, amelyen „Kárpátalja” felirat szerepel. Szintén szeparatista tevékenységként rótták fel neki a Feszty-emlékévvel kapcsolatos vereckei rendezvény szervezését, amely magyarországi általános iskolás diákoknak tart történelmi vetélkedőt, kirándulásokat.

Az SZBU írásban is figyelmeztette Kovács Dezsőt, hogy amennyiben nem hagy fel nem létező ukránellenes ténykedésével, a következő törvénysértés alkalmával 7-12 évig terjedő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra számíthat. A procedúra végén kárpátaljai szervezőnknek aláírásával kellett hitelesítenie, hogy tudomásul vette az ellene felhozott vádakat, ebben viszont az MTI értesüléseivel ellentétben nem volt olyan kitétel, hogy Kovács Dezső kilépne a Jobbikból és minden kapcsolatot megszakítana a párttal, ez az érintettnek továbbra sincs szándékában.

Vona Gábor pártja nevében visszautasította a vádakat. Cáfolta, hogy Ukrajna területén bármilyen szeparatista tevékenységet készítenének elő. Továbbra is határozottan követelik ugyanakkor a teljes területi autonómiát és az ezzel járó önrendelkezési jogokat a nyelvhasználat, az oktatás és a kultúra területén. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió – immár sokadjára – ölbe tett kézzel nézi, hogy uniós állampolgárokat fenyegetnek és hurcolnak meg csak azért, mert van bátorságuk kiállni nemzeti közösségük jogaikért. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint világosan kell látni azt is, hogy az ügy túlmutat Kovács Dezső személyén és a Jobbikon: az ukrán hatalom az egész kárpátaljai magyar közösséget és minden jogáért kiálló magyart akar megfélemlíteni.

A legnagyobb ellenzéki párt kiáll megfenyegetett kárpátaljai szervezője mellett, és kész minden segítséget megadni ártatlanságának bizonyításáért, hasonló fellépésre kérjik a magyar kormányt is. Vona Gábor hatalmával visszaélő, nemzeti közösségeit elnyomónak nevezi az ukrán kormányt. Felszólította továbbá arra, hogy tartsa be a rá is vonatkozó emberi jogi és kisebbségi egyezményeket, és ne próbáljon koncepciós perrel rontani amúgy is rossz nemzetközi megítélésén.

A Jobbikra hivatkozva provokál a magyarellenes ukrán sajtó

Az elmúlt hetekben számos, a Jobbikot támadó, befeketíteni igyekvő cikk jelent meg az ukrán sajtóban. A hétvégén a Zakarpattya nevű kárpátaljai ukrán nyelvű portál Jobbik-ellenes írása borzolta fel a kedélyeket. Az ügy háttere, hogy a magyarországi Feszty-körkép Alapítvány a Feszty Árpád emlékév keretében – együttműködve az Orosz Ildikó KMKSZ-es politikus elnökölte Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel – több napos kulturális rendezvényt tart június 2-4. között Kárpátalján. A programsorozathoz a Jobbiknak semmi köze, kárpátaljai szervezőjük csupán annyit tett, hogy saját Facebook-oldalán népszerűsítette a rendezvény plakátját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »