Nagy fába vágták a fejszéjüket: civilek kergették ki a favágókat a Ligetből

Nagy fába vágták a fejszéjüket: civilek kergették ki a favágókat a Ligetből

Az Orbán-kormány már egy ideje feni a fogát a Városligetre, és Liget-projektnek csúfolva egy múzeumnegyedet álmodott meg a zöldterület helyére. Az elképzelés azonban ritkán látható egységbe kovácsolta a beruházás ellenzőit, csütörtökön is ennek voltak szemtanúi azok, akik az egykori Kertem vendéglő irányába sétáltak, vagy épp a civilek által szervezett riadólánc hívására érkeztek a helyszínre.

Csütörtök reggel kilenc óra után a nemzeti környezetvédelmi egyesület, a Zöld Válasz munkatársai értesítették szerkesztőségünket, hogy a Kertem közelében megjelentek a Főkert munkagépei, sőt már meg is kezdték a fák feldarabolását. Mire a Városligetbe értünk, már több tucat civil lepte el a helyszínt, akik a kerítésen átmászva jelenlétükkel is akadályozták a további pusztítást, az ingatlanon található negyven fa kivágását.

A környéket rendőrök biztosították, míg a békés demonstrálók között az említett Zöld Válasz munkatársain kívül a Párbeszéd Magyarországért (PM) aktivistáit fedeztük fel (köztük Szabó Tímea országgyűlési és Szabó Rebeka zuglói képviselőket), illetőleg a bejáratnál tárgyalt a hatóság embereivel Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetvédelemért felelős államtitkára.

Egy egyeztetés indult most el a rendőrökkel annak érdekében, hogy felfüggesszék a fák kivágását – magyarázta érdeklődésünkre a pillanatnyi állapotot Illés Zoltán, aki szerint bár a kulturális létesítményeknek van létjogosultsága, de nem itt.

“A Városligetben ezeknek a fáknak van létjogosultsága!”

– nyomatékosította a fideszes politikus.

Lapunk a Városliget két évszázados hagyományáról egy sorozatot is indított.

Illés Zoltán szerint Nyugaton az a bevett gyakorlat, hogy az építkezések terveinél megóvják a fákat, még abban az esetben is, ha annak költségvonzatai vannak. Emlékeztetett: akik kiállnak a fák mellett, azok egyrészt a legvédtelenebbek mellé állnak oda, másrészt példát mutatnak civil-kurázsiból és intelligenciából.

“Egy más elv mentén rendeződő társadalmat alakítanánk ki, ahol nem az irtás és a pusztítás, hanem a megőrzés és a megújítás lenne a kívánatos állapot”

– fogalmazott.

Az engedély gyalázat

– reagált Illés Zoltán, miután párhuzamként hozzuk fel a József nádor téri pusztítást. Akik kiadják az engedélyeket, azok is pontosan tudják, hogy nem kellene azt megtenniük – tette hozzá.

“Ugyanakkor az államigazgatásban én magam vagyok a tanú arra, hogy mekkora ellenszélben kellett nem kiadni az engedélyeket. Számtalan esetben tapasztaltam, hogy a beruházók két másodperc alatt följelentettek, akár a miniszterelnöknél, mert nem kapták meg az engedélyeket”

– adott egy kis bepillantást az Orbán-kormányok működésébe Illés Zoltán.

Becsület, szakmaiság, szakmai becsület – ezek teljes mértékben háttérbe szorultak az államigazgatáson belül, mert mindenki az állását félti

– mutatott rá a szakpolitikus.

A még mindig Fideszben politizáló Illés Zoltán szerint a városligetben meg kellene védeni a fákat, nem pedig kivágni azokat, hiszen a lombkorona levélfelület, oxigéntermelő-, pormegkötő-képességgel; “egy ilyen városban gyalázat a Liget Projekt és a József nádor téri mélygarázs ötlete is – miközben mindkét pusztítás magánérdekből történik”.

Aztán egyik pillanatról a másikra egy fiatal társaság érkezett a helyszínre, és az új lendület hatására már az összes tiltakozó a Zene Házának a leendő(?) területére tódult, majd a rendőrség és a beruházó képviselőivel történt egyeztetés után a közönség győzelmi ünneplése mellett az erőgépek elhagyták a helyszínt – számos áldozatot hátrahagyva. (Egyébként atrocitás nem történt az eseményen).

Sajtóhírek szerint viszont a munkagépek éjfélkor visszatérnek a helyszínre.

Folyik a munka (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

Illés Zoltán (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

Egy emlék (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

Pihenés (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

A vita (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

Nem örülünk (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)

A győzelem (Fotó: Ficsor Márton - Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »