Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort – több államban szükségállapotot hirdettek, egyre több a halott

Nagy erejű földrengés rázta meg Ecuadort – több államban szükségállapotot hirdettek, egyre több a halott

Nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat este Ecuador partjait; az elsődleges információk szerint a földmozgásnak legkevesebb negyvenegy halottja van, és jelentős károk keletkeztek.

Szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is, de az utóbbi országban rövid időn belül le is fújták a riasztást. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál.

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt viszonylag sekély, 19 kilométeres mélységben, epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales várósától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is.

"Kapjuk továbbra is az információkat" – mondta Glas, feltehetően arra utalva, hogy nem lehet véglegesnek tekinteni ezeket az adatokat.

Glas nyugalomra intette a lakosságot, és arra kérte a part mentén lakókat, hogy siessenek magasabban fekvő területekre. Elővigyázatosságból az epicentrum térségében lévő települések lakóinak evakuálására szólított fel.

Az ecuadori geofizikai intézet szerint a földrengés jelentős károkat okozott az epicentrumhoz közeli területeken, de tőle távolabbi helyszíneken is, például Guayaquil városában. Az intézet részletekkel nem szolgált, de a közösségi médiában fényképek jelentek meg egy összedőlt guayaquili hídról, illetve bevásárlóközpontok megrepedt falairól és beomlott tetőszerkezetéről, megsemmisült lakóházakról.

A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is, ahol negyven másodpercen át remegtek az épületek, az emberek pedig pánikszerűen menekültek az utcára. A főváros egyes részein rövid időre megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

Rafael Correa ecuadori államfő jelenleg a Vatikánban tartózkodik. A Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében megrendülésének adott hangot, és tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az alelnökre bízta a katasztrófahelyzet kezelésének irányítását. Hozzátette, hogy ő maga is folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

(MTI – Reuters nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »