Nagy-Britannia után az angol nyelvtől is búcsúzhatunk?

Nagy-Britannia után az angol nyelvtől is búcsúzhatunk?

Az angol nyelv a brit népszavazást követő hivatalos kilépés után elveszíti hivatalos státuszát, és nem tartozik majd az uniós nyelvek közé.

Az angol egyike az Európai Unió 24 hivatalos nyelvének, az Egyesült Királyság hivatalos nyelveként került be az uniós nyilvántartásba, így a britek hivatalos távozásával le lehet radírozni a listáról – írja a Politico.

„Létezik egy rendelet, ennek megfelelően minden uniós tagország megjelölhet egy hivatalos nyelvet. Az írek a gael nyelvet, a máltaiak a máltait, az Egyesült Királyság pedig az angolt regisztrálta” – mondta Hübner, és kiemelte, hogy attól, hogy az angol domináns, a köztisztviselők által leginkább használt nyelvévé vált az elmúlt évtizedek alatt, még nem jelenti azt, hogy meg lehet őrizni hivatalos pozícióját.

Létezik egy jogi kiskapu

Csak a 27 maradék uniós országnak egyhangú döntésével változtathatják meg az említett rendeletet, ám a leválás okozta feszültségek után nem lesz könnyű közös nevezőre jutniuk.

Az amúgy francia nyelven írt rendeletben azonban található egy jogi kiskapu: sehol sincs leírva, hogy egy országnak csak egyetlen hivatalos nyelve lehet. Így valószínű, hogy Nagy-Britannia távozása esetén is az unióban maradhat az angol nyelv. (hirado.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »