Nagy-Britannia legrégebbi írására bukkantak Londonban

Nagy-Britannia legrégebbi írására bukkantak Londonban

Az Egyesült Királyság legrégebbi kézzel írt dokumentumára bukkantak régészek egy londoni feltáráson, ahol több mint 400 római kori, viasszal bevont fatáblát találtak.

A Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) szerdán közölte, hogy sikerült megfejteniük az 57. január 8-án kelt írást, egy pénzügyi dokumentumot, amelyre a Bloomberg hírügynökség új székházának építését megelőző régészeti feltáráson találtak meg. A dokumentum Nero császár korából származik, és egy Tibullus nevű felszabadított rabszolga 105 dénáros áruvásárlási tartozását és visszafizetési kötelezettségét rögzíti egy Gratus nevű felszabadított rabszolgának. 

A feltáráson talált kétezer éves táblák közül eddig 89 feliratát fejtették meg, ezek között van az az írás, amely először tesz utalást Londonra, valamint pénzügyi dokumentumok, tanításról szóló bizonyítékok. A London nevére utaló táblát 65 és 80 között vésték, rajta a Londinio Mogontio felirat, amely azt jelenti: Londonban Mogontiusnak. A szakemberek szerint ez 50 évvel előzi meg Tacitus utalását Londonra, amelyet a római történetíró évkönyvében jegyzett fel.

A MOLA szerint a fatáblák, amelyeket az egykori Walbrook folyó mocsara őrzött meg az utókornak, “elénk tárják a főváros első éveinek életét azoknak a szavain keresztül, akik az új városban éltek, dolgoztak, kereskedtek és a közigazgatásban dolgoztak”. A leletek “messze meghaladják a régészek várakozásait”, és lehetővé teszik számukra, hogy “közelebb kerüljenek a római kori britekhez” – idézte Sophie Jacksont, a múzeum igazgatóját a BBC News. A leletek igen jelentősek. Ez a londoniak első nemzedéke, amely hozzánk beszél – tette hozzá. A mintegy másfél hektár területű feltárásokon találtak faépületeket, római kori utcákat is. A feltárt mintegy 700 leletet a nagyközönség is láthatja majd 2017 őszétől.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »