Nagy-Britannia Brüsszelre hárítaná az eurokraták nyugdíját

Újabb olyan kérdés került elő a Brexittel kapcsolatban, ami bonyolíthatja a britek és az EU különválását. Az Unió ugyanis azt követeli Nagy-Britanniától, hogy a kiválása után is fizesse több ezer uniós bürokrata nyugdíját. Ez nem kis költséget jelentene a briteknek, nagyjából 60 milliárd eurót.

 

Brüsszel ráadásul ezt az egész összeget kikövetelheti a britektől, legkésőbb azon a napon, amikor végleg elvállnak útjaik. Az összeg tartalmazza a már nyugdíjazott és a jövőben nyugdíjba vonuló eurokraták életjáradékát.

 

Jelenleg 1730 brit állampolgár jogosult uniós tisztség után járó nyugdíjra, ez 8 százaléka az EU-28 több mint 22 ezer nyugdíjazott eurokratájának.

 

Nagy-Britannia azzal védekezik, hogy nem vállalhat felelősséget az eurokraták nyugdíjáért, mert az Brüsszel hatáskörébe tartozik.

 

 Bejött az élet…

 

Az uniós tisztviselők magas nyugdíja gyakori érv volt a Brexit-párti politikusok retorikájában. A brüsszeli tisztviselők végső keresetük maximum 70 százalékára jogosultak nyugdíj formájába, ami minden ledolgozott évvel 1,8 százalékkal emelkedik.

 

Az EU képviselőinek átlagos fizetése havi 6542 euró körül mozog, ami akár 7589 euróra is növelhető, ha a képviselő kiküldetést vállal. Nem meglepő, hogy az uniós képviselők 70 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: huffingtonpost.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »