Nagy bejelentést tett a Trónok harca írója

Nagy bejelentést tett a Trónok harca írója

Pontosan húsz éve adták ki az első Trónok harca-kötetet, most kinyomtatnak egy új, illusztrációkkal ellátott változatot is.

Bár ma rekordokat döntöget a kvázi középkori fantáziavilágot megjelenítő könyv és az az alapján készült, 2011-ben debütált HBO-sorozat is, a siker korántsem jött azonnal. Erről maga a szerző, George R. R. Martin emlékezett meg blogján.

1996. augusztus 1-je: ekkor jelent meg az első Trónok harca kemény kötésű, ezüst borítójú kiadása a könyvesboltok polcain – írta. A kritikák általában jók voltak, az eladások… nos… szolidak. A bestseller listák ekkor még odébb voltak. Az író ezután turnéra indult, és Amerika-szerte próbálta dedikálásokkal népszerűsíteni a könyvet, mint írja, jellemzően nem túl élénk érdeklődés közepette. Sehol sem voltak száznál többen, sőt

St. Louisban konkrétan egyetlen olvasó sem jelent meg a dedikáláson.

De húsz év alatt azért megváltoztak a dolgok. Az érdeklődők már többen vannak, így azonban Martinnak már nincs öt-tíz perce minden olvasóval beszélgetni. A regények szinte minden bestseller listára felkerültek, és a televíziós sorozat is nagyon sikeres. Ez utóbbi rekorder a kritikai megítélés, az illegális letöltések, de még az Emmy-jelölések száma terén is, a könyvet pedig több tucat nyelvre fordították le. Nem beszélve a rengeteg a franchise-hoz köthető holmiról, pólóktól a flipperjátékokig.

Különleges kiadás készül

Az elmúlt húsz év alatt a könyvet folyamatosan után kellett nyomni. Martin beidézte a kiadó hivatalos közleményét is, amelyben a Bantam Spectra arról írt, hogy az író fantasy-remekművei immár kulturális jelenséggé is váltak, és a huszadik évfordulóra egy különleges, John Hodgman író előszavával indított kiadással kedveskednek majd a rajongóknak. Ebben a 73 illusztráció jelentős része teljesen új lesz, egyébként mindegyik más-más illusztrátor munkája.

A különleges kiadás idén október 18-án kerül majd a polcokra.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »