Nagy bajban Ukrajna: egyelőre nem kap pénzt az IMF-től

Meghatározatlan időre elhalasztotta a Nemzetközi Valutalap (IMF) igazgatótanácsa annak megvitatását, hogy Ukrajna megkaphatja-e és mikor a következő hitelrészletet – közölte az ukrán sajtó az IMF honalapján található információra.

A kérdésnek a valutaalap igazgatótanácsának hétfői napirendjén kellett volna szerepelnie, és egymilliárd dollár hitel folyósításáról kell döntenie az IMF-nek.

Az ukrán pénzügyminisztérium sajtóosztálya azzal magyarázta az Ukrajnának nyújtott hitelfolyósítás áttekintésének elhalasztását, hogy az IMF pontosító adatokat kért a Kijev által az utóbbi hetekben hozott intézkedések – úgymint a kelet-ukrajnai területek kereskedelmi blokádja és az orosz bankokkal szembeni szankciók –, valamint a szakadár területeken működő ukrán vállalatok államosításának gazdasági következményeiről.

Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az említett intézkedések következményeinek áttekintése Kijev számára is fontos. A konzultációk már megkezdődtek ebben a kérdésben, és mi minél hamarabb le akarjuk zárni azokat – tette hozzá a tárca vezetője.

Hírdetés

Kijev szankciókat vezetett be a héten több Ukrajnában működő orosz pénzintézet leánybankjaival szemben, amelyeknek megtiltotta, hogy tőkét vigyenek ki az országból, illetve bármilyen más pénzügyi tevékenységet végezzenek az anyacég javára. A döntés azért született, mert az orosz bankok ukrajnai leányintézetei közölték, készek elfogadni az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat.

Korábban megírtuk, hogy az elmúlt néhány napban az Ukrajnában működő orosz tulajdonú bankokra hatalmas nyomás nehezedik a szélsőségesek részéről. Legutóbb festékszóró sprayjel mázolták össze és plakátokkal ragasztották tele az orosz Szberbank helyi fiókjának ablakait a nyugat-ukrajnai Ternopilban, majd pedig betontömböket kezdtek hordani a bejárat elé

Ugyancsak a héten tiltotta be az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) az áruszállítást vasúton és közúton egyaránt a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül, vagyis az önkényesen kikiáltott szakadár népköztársaságok és Ukrajna egyéb részei között.

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet négy éven át több részletben folyósít. Az elsőt – 5 milliárd dollárt – a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – tavaly augusztus 4-én, a harmadik, egymilliárd dolláros összeget pedig az idén szeptember 18-án. Kijev már tavaly december óta vár az újabb kölcsön folyósítására, amelyről a döntést a valutaalap már többször elhalasztotta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »