Nagy az igény az eszközkezelőre, de véges a keret

A Magyar Nemzeti Bank szerint 144 ezer család helyzetét kellene rendezni, a Nemzeti Eszközkezelő (NET) viszont már csupán 1500 kérelmet tud befogadni – közölte a Világgazdasággal az intézmény, ugyanis az eszközkezelő nem lépheti túl keretét, azaz 35 ezernél több ingatlant nem vásárolhat. A 33,5 ezer ingatlanból – ennyi a befogadott kérelem, aminél a felajánlót már nem lakoltatják ki – eddig valamivel több, mint 26 ezer került át a NET tulajdonába.

A lap szerint igény lenne az eszközkezelő megoldására, hiszen az nagy terhet vesz le az adósról: a lakók a saját ingatlanjukban maradhatnak, amelyet olcsón bérelhetnek vissza, ráadásul a banki adósságtól is megszabadulnak.

Az intézmény átlagosan 3,8 millió forintot fizetett egy lakásért, amelyet a lakók havonta 10,5 ezer forintért bérelhetnek vissza, az eszközkezelőnek a többség rendesen fizet. Azonban aki nem teszi, azt ezekből a lakásokból is kirakják – írja a VG.

A programba bekerült családok vissza is vásárolhatják a lakóingatlant, eddig 146 lakást vettek meg az eszközkezelőtől, és 28 ügy van folyamatban. A visszavásárlási vételár jutányos, az az ár, amit az eszközkelező fizetett a lakásért, erre csak a jegybanki alapkamat jön rá, illetve az a pénz, amit az eszközkezelő a lakásra költött. Összességében a lakók nagyjából harmadáron kaphatják vissza az egykor még végrehajtással fenyegetett, immár tehermentes lakásukat, hiszen a NET a bankoktól körülbelül a piaci érték 35 százalékáért vesz meg egy-egy ingatlant.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »