Nagy a riadalom Közép-Amerikában Trump miatt

Nagy a riadalom Közép-Amerikában Trump miatt

Feszült a helyzet az amerikai kontinens marginális régiójában a Fehér Házba januárban beköltöző új elnök ígéretei miatt. A latinok félnek és reményvesztettek, már nem csupán saját politikusaikból ábrándultak ki, hanem az Amerika által vázolt jövőképből is.

Ronald Reagan óta a térség oligarchái a globalizáció által nyújtott nyereségek reményében mind kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek az Egyesült Államokkal szemben, ezért a NAFTA- egyezmény Donald Trump által kilátásba helyezett felrúgása legfontosabb partnerségüket sodorhatja veszélybe. Az aggodalmaknak azonban ez csak az egyik oldala, hiszen Trump programjának legmarkánsabb pontja a migránskérdés, amely az amerikai álmokat kergető Guatemala, Salvador vagy Honduras menekültjeinek tízezreit kényszerítheti visszafordulásra.

A térség legpesszimistább lakói azonban minden kétséget kizáróan a Rio Grande másik oldalán élő mexikóiak, illetve az újdonsült barát, Kuba polgá­rai. Mexikó exportjának 82 százaléka az Egyesült Államokba irányul, így a jó szomszédi viszony szinte kötelező az észak-amerikaiakkal, ám Trump fenyegetéseinek hallatán komoly kihívások leselkednek Pena Nieto államára. A xenofób mondatoktól hemzsegő kampánybeszédek visszatérő elemeként szerepelt ugyanis a latin ajkú lakosság deportálása, az amerikai–mexikói határon felhúzandó fal és a kereskedelmi egyezmények felülvizsgálata. Tavaly közel 150 ezer mexikói illegális bevándorló érkezett az Egyesült Államokba, ahol csaknem harmincötmillió mexikói állampolgár él.

Trump a kubai–amerikai közeledésnek is inkább hátat fordítana, a közeljövőre tervezett embargó feloldását pedig ellehetetlenítené. Mindezeknek a lépéseknek persze igencsak ellentmond a Newsweek által kiszivárogtatott történet, miszerint az üzletember még 1998-ban, kijátszva a hatóságokat, karitatív alapítványként próbálta bejegyeztetni ingatlanbefektetéseit a szigetországban.

Castróék november 8., Trump megválasztása után ötnapos katonai gyakorlatot hirdettek, Havanna azóta is az Obamával elért baráti viszony megfeneklésétől tart, ám nem kevésbé aggódnak az amerikai befektetők, így például az American Airlines is, amely november végétől napi járatindítást tervezett a kubai fővárosba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »