Nagy a riadalom a dániai törökök között: százával veszik ki gyerekeiket a terrorbélyeget kapott iskolákból

Több száz török szülő vette ki gyermekék Dániában azokból az iskolákból, amelyek állítólag kapcsolatban állnak a júliusi ankarai puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Fethullah Gülen hitszónokkal – jelentette a dán média.

A Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé „Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Gülen terrorszervezetének iskoláitól” török nyelvű kommentár kíséretében. A kommentárt lefordító TV2 televízió számításai szerint 366 török származású tanuló nem jelentkezett augusztus közepén az új tanévre.

A hillerodi Privatskole megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy mintegy 180 tanulója közül 45 távozott. „A szülők nem merik olyan iskolába küldeni a gyerekeiket, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök terroristának nevez” – mondta Jorgen Skaastrup igazgatóhelyettes.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen politikai mozgalma, a Hizmet számos iskolát működtet világszerte. A listán szereplő iskolák többsége a TV2 szerint cáfolta, hogy közvetlen kapcsolatban állna a hitszónokkal vagy eszméit oktatná.

Skaastrup szerint ezek az eszmék nem szerepelnek sem a tantervben, sem az iskola céljai vagy értékei között. Az oktatók szerint viszont többekre személy szerint befolyással vannak a güleni eszmék.

A július 15-i elbukott államcsínykísérlet után a török hatóságok nagyszabású tisztogatásba kezdtek, amely során eltávolították a Gülen-mozgalommal szimpatizálókat a közszolgálatból, a hadseregből, az igazságszolgáltatásból, az oktatásból és a gazdaságból. A Pennsylvaniában élő 75 éves hitszónok tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

(MTI)

apcsolódó: Török "polgárháború" Germanisztánban: erdoganisták zaklatják a gülenistákat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »