Nagy a csend a tranzitzóna körül

Nagy a csend a tranzitzóna körül

Ahogy korábban nem egyeztetett a kormány a helyiekkel az ásotthalmi tranzitzóna tervéről, most arról sem szólnak nekik, hogy egyelőre lemondtak volna a létesítmény kiépítéséről. Nincs semmilyen munka a kiszemelt területen, teljes a csend és a hallgatás – mondta lapunknak Toroczkai László polgármester. Közben kiderült: a szerb rendőrök azt ígérik, ha mégis megnyílik a zóna és torlódás alakul ki, igyekeznek majd fenntartani a rendet.

Gyanúsan nagy a csend a tervezett ásotthalmi tranzitzóna körül, és hiába jelentette be korábban a kormány az építkezés tervét, semmilyen munkavégzés nem kezdődött meg a határon a kiszemelt területen. Erről beszélt lapunknak tegnap Toroczkai László polgármester. Vagyis ahogy korábban az építkezésről és a zóna kialakításáról nem volt semmilyen előzetes konzultáció a helyiekkel, most arról sem kapnak hivatalos információt, hogy módosultak volna a tervek.

Toroczkai László elmondta, hogy emiatt a napokban beszélt a belügyi helyettes államtitkárral, de ő sem tett említést semmilyen változásról. Tárgyalt a határ túloldalán fekvő Királyhalom polgármesterével is, hiszen ha valóban megépítik az ásotthalmi tranzitzónát, akkor a feltorlódó migránsok ott jelenthetnek majd gondot. Kiderült, hogy a szerb rendőrök – eltérően a tavaly őszi helyzettől, amikor a röszkei átkelő ostromakor semmilyen lépést nem tettek – ezúttal megígérték, hogy megpróbálják fenntartani a rendet, ha feltorlódnának az emberek.

Azt sem érti az ásotthalmi polgármester, hogy ha valakit a határtól számított 8 kilométeres sávban elfognak és visszaküldenek a magyar hatóságok, akkor ezt hol fogják megtenni. A magyar–szerb határon lévő tranzitzónákon ugyanis naponta legfeljebb 50 ember mehet át, a tervezett ásotthalmi létesítménynél pedig az ígéretek szerint a napi létszám nem lesz több 15-nél. Ehhez képest a múlt hét végén az ottani szakaszon majdnem 400-an lépték át illegálisan a magyar határt. – Péntekre virradó éjjel pedig az ásotthalmi mezőőrök 30 migránst fogtak el – mondta, hozzátéve, hogy a migráció egyáltalán nem csökken, sőt, az év elejéhez képest sokkal többen érkeznek.

A múlt hétfői parlamenti zárónapon egyébként Kontrát Károly belügyi államtitkár célzott rá, hogy Ásotthalomnál csak akkor nyitnak tranzitzónát, illetve akkor lesz végleges kormánydöntés, ha „nagyobb szükség lesz rá”.

Ami a lakossági konzultációt illeti, korábban ugyancsak a helyiek nélkül döntöttek a nyugati határnál lévő körmendi és szentgotthárdi sátortábor kiépítéséről. Végül utóbbi nem is valósult meg, és a helyiek azóta sem tudják, hogy arról végleg letett-e a kormány. A kabinet tegnapi ülésén egyébként a migrációs helyzetről, illetve az ezzel kapcsolatban létrehozott munkacsoport előterjesztéséről is szó volt, de lapzártánkig nem közöltek részleteket erről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »