Nacionalizmustól félnek a strasbourgi elefántcsonttoronyban

A populizmus és a nacionalizmus térnyerése a demokráciát és az emberi jogokat fenyegeti Európában – figyelmeztetett szerdán Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára abból az alkalomból, hogy Strasbourgban közzétették a páneurópai szervezet éves jelentését a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai helyzetének értékeléséről.

Jagland úgy vélte, hogy a kontinenst nagyon veszélyes helyzetbe sodorja a populizmus erősödése.

“Európának jelenleg számos súlyos nehézséggel kell megküzdenie, köztük a terrorizmussal, a migrációs helyzettel és a konfliktusokkal. Számos helyen a nehézségeket nacionalista és populista célokra használják fel, s ez rombolja a nemzeti és európai intézményekbe vetett bizalmat”

– fejtette ki a főtitkár. Kitért arra, hogy az osztrák elnökválasztások első fordulójának eredménye, amely szerint Norbert Hofer, a Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 35 százalékát gyűjtötte be,

“olyan tendenciába illeszkedik, amely több országban is megfigyelhető”. További példaként hozta fel a főtitkár az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német párt szélsőséges nézeteit, s aggasztónak nevezte azokat.”

Thorbjorn Jagland szerint veszélyesen nőtt a “nacionalista törvényalkotás” mértéke is, vagyis számos országban olyan szabályozásokat is kidolgoznak, melyekkel kockáztatják, hogy szembemennek a nemzetközi normákkal, különösen a bevándorlókkal és a menekültekkel való bánásmód területén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »