Náci aranyvonat: most se lett meg

Már a lehetséges nyereséget kalkulálták és múzeumról álmodoztak, ám a nemrég indított kutatás eredménytelenül zárult. Nem találták meg a náci aranyvonatot a lengyelországi Walbrzych környékén.

Mint arról nemrég beszámoltunk, komoly kutatások folytak az elmúlt hetekben Alsó-Sziléziában, a Wroclawot Walbrzych városával összekötő vasútvonal töltései alatt. A cél annak a feltételezett alagútnak a megtalálása volt, ami az elszánt múltbúvárok szerint a legendás náci aranyvonatot rejtené. Az ügy komolyságát növelte, hogy tavaly maga a kulturális miniszterhelyettes is állást foglalt az ügyben és annak a meggyőződésének adott hangot: a kutatók és kincsvadászok fantáziáját régóta izgató pletyka valóságalapját most szinte egész biztosan sikerül majd megerősíteni.

Ehhez képest a valóság az, hogy nem csak az aranyvonat hollétére nem sikerült ráakadni, de magát az alagutat sem találták meg – adta hírül a fakt.pl hírportál. Igaz, a kutatást végző vállalkozók még nem adták fel a keresést és lelkesedésből tovább folytatják a fúrást, de ez nem változtat a tényeken: ha létezik is a hírneves páncélvonat, az nem ezen a területen rejtőzik. Kiderült: a feltételezett alagútra utaló nyílást a jégmozgás hatására elmozduló vályogréteg vájta ki pár ezer évvel ezelőtt.

A csalódás dacára a munkálatok folytatódnak, nemrég érkezett a helyszínre egy 30 tonnát nyomó új fúrógép. Ezzel akár húsz méter mélyre is lejuthatnak, és a legsűrűbben felhalmozódott fémrétegekben is lehet kutatást végezni. Egyelőre azonban szünetelnek a munkálatok, mivel a hétvégi heves esőzések szinte mocsárrá változtatták a fúrási helyszínt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »