Na, vajon kiknek az érdeke, hogy a Közel-Keletről eltűnjenek a keresztények?

A libanoni karitász szervezet igazgatója szerint „a nemzetközi politika ősbűne” lesz, ha eltűnnek a keresztények a Közel-Keletről. Paul Karam csütörtökön beszélt erről Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyári ülése után tartott sajtótájékoztatón. Kijelentette: akik a Közel-Keleten élő keresztényeket Európába hívják, azok a kereszténység eltűnéséhez járulnak hozzá.

Magyar Menedék - Badiny

A segélyszervezet libanoni vezetőjét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hívta meg Magyarországra, hogy tájékoztasson a Libanonban élő menekültek helyzetéről. Paul Karam azt mondta, csak a béke a megoldás, és akik a Közel-Keleten élő keresztényeket Európába hívják, azok a kereszténység eltűnéséhez járulnak hozzá.

„Ezt nem akarja megérteni a nemzetközi politika, amikor bábokként játszik az ott élő emberekkel” – fogalmazott. Kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a 4,5 millió lakosú Libanonba érkezett 1,5 millió menekült súlyos, egyszerre biztonsági, humanitárius és demográfiai problémát jelent.

Azóta 65-73 ezer újszülöttet sem Libanonban, sem Szíriában nem anyakönyveztek, mert a Szíriából kontrollálatlanul, sokszor a zöldhatáron keresztül érkező menekültek Libanonban nem menekülttáborokban, hanem zárt közösségekben, a saját törvényeik szerint élnek. A feszültség is növekszik az egyre szegényebb libanoniak és a nemzetközi segélyszervezetek által támogatott menekültek között. A szíriai muszlim bevándorlók tömegei jelentősen módosítják Libanon törékeny etnikai-politikai egyensúlyát is, és mindennek tetejébe sem elég víz, sem elég élelmiszer nincs ennyi ember számára az országban.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »