Mutti belügyminisztere szerint békével jönnek a kedves menekültek, a terrorfenyegetettséghez pedig hozzá kell szoknunk

Németországban jóval a menekülthullám előtt megjelent a terrorizmus veszélye, a júliusban történt két merénylet nyomán azonban olyan biztonsági intézkedéseket kell bevezetni, amelyek mindenkinek kényelmetlenséget okozhatnak – védte főnökasszonya meghívottjait Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

A miniszter a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban a Németországba belépő kontinenshódítók idei számának alakulására vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a tavalyinál sokkal kevesebben érkeznek, de nem lehet komolyan vehető előrejelzést adni arról, hogy számuk továbbra is alacsony marad-e.

A Törökországgal kötött "menekültügyi" megállapodás (tudják: az egyet visszaküldünk, cserébe egyet fogadunk, mindezért hatmilliárd eurót fizetünk a töröknek – a szerk.) ugyan "jól működik, és dolgozunk azért, hogy ez így is maradjon", de nem tudni, hogy miként alakulnak a folyamatok a Földközi-tengeri útvonalon – mondta a miniszter.

Az Angela Merkel kancellár vezette áljobboldali CDU politikusa arra a kérdésre, miként viszonyul a kormányfő azon híres jelszavához, hogy "Sikerülni fog!" (Wir schaffen das!) – azaz Németország megbirkózik a "menekültek" nagy számából adódó kihívásokkal -, amelytől már eltávolodott a bajor testvérpárt (CSU) és a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD), elmondta: "aki kormányzati felelősséget visel, nem mondhatja azt, hogy ‘nem fog sikerülni’".

A kancellár kijelentése "éppen annyira helyes, amennyire túlértékelt" – tette hozzá Thomas de Maiziere.

Hát persze hogy nem a meghívottakkal érkezett a terrorfenyegetettség

A terrorfenyegetettség már jóval korábban megjelent – mondta arra a kérdésre, hogy a "menekültként" érkezett emberek által elkövetett júliusi würzburgi és ansbachi terrorista merényletre tekintettel meg lehet-e állapítani, hogy Ahmedék beáramlása miatt romlott a biztonság az egykori Németországban.

Hozzátette: Würzburg és Ansbach esetében "fennáll ez az összefüggés", és a hatóságoknak vannak értesüléseik arról, hogy lehetnek még terroristák a "menekültek" között. Minden ilyen értesülést kinyomoznak, ezért eljárások és letartóztatások is vannak "menekültek" ellen.

Jó hír: békével jönnek

"Ennek ellenére számomra fontos, hogy a menekültek nagy többsége, különösen szíriaiak, békések és azért jöttek hozzánk, hogy megmeneküljenek a terror elől" – hazudta a belügyminiszter.

A terrorfenyegetettség magas, de vannak "jó hírek" is: az őrizetbe vételek, eljárások és elmarasztaló ítéletek száma minden korábbinál magasabb, ami a rendőrség és az igazságszolgáltatás határozott fellépését mutatja – mondta a miniszter.

Hozzátette: nem lehet kizárni, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai és iraki katonai veszteségei tovább növelik a terrortámadások veszélyét, mert a dzishadisták ellensúlyozni akarják gyengülésüket. Ennek ellenére tovább kell folytatni a katonai műveleteket az IÁ ellen.

Hozzá kell szoknunk

Arra a kérdésre, hogy hozzá kell-e szokni a szabadság olyan fajta korlátozására, amelyet a müncheni Oktoberfesten tervezett szigorú biztonsági intézkedések jelentenek, kiemelte: meg kell szokni a hosszabb sorokat, az alaposabb ellenőrzéseket, vagy éppen azt, hogy csak személyre szóló jeggyel lehet belépni egy rendezvényre.

Mindez "terhes, kényelmetlen és időrabló, de nem korlátozza a szabadságot" – állította Thomas de Maiziere.

A múzeumok látogatói már régen megszokták

Azzal kapcsolatban, hogy az Oktoberfestre nem lehet majd bevinni 3 liternél nagyobb térfogatú táskát, rámutatott: a múzeumok látogatói már régen megszokták, hogy a bejáratnál le kell adniuk táskájukat vagy hátizsákjukat.

A kormány további tervei közül kiemelte: "technológiai offenzívát" kell indítani a biztonsági szerveknél. Például tervezik, hogy a pályaudvarok és repülőterek biztonsági kamerás rendszereit arcfelismerő szoftverrel egészítik ki, és már tesztelnek egy alkalmazást, amely a gazdátlan csomagokat figyeli és bizonyos idő elteltével riasztást ad ki.

A hatóságoknak "technikailag képesnek kell lenniük mindarra, amire van lehetőségük jogilag" – mondta a német belügyminiszter.

Würzburgnál július 18-án egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban, egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Németország 1945-ben és ma


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »